Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kommuner sviker sitt ansvar för folkbildningen

Ett aktivt medborgarskap är nödvändigt för en levande demokrati. Det ideella arbete som dagligen utförs skapar betydande vinster för samhället. Utan civilsamhällets insatser skulle vitala delar av samhällsarbetet avstanna. Att ersätta detta arbete med offentliga insatser skulle innebära orimliga kostnader för skattebetalarna.

Vi står inför många viktiga och spännande utmaningar. Arbetet med att lösa dessa utmaningar förutsätter ett starkt civilsamhälle som ges goda förutsättningar att bedriva detta arbete.

På två viktiga områden, det sociala och integrationsområdet, har centrala överenskommelser tecknats mellan civilsamhället, Sverige kommuner och landsting (SKL) samt regeringen. Dessa överenskommelser skall nu förverkligas på den lokala nivån. Stora ord och stolta deklarationer förändrar inte världen utan det är först när de förverkligas i vardagen för många människor som de får någon betydelse.

Studieförbundet Vuxenskolan arbetar efter målsättningen ”Lite snack och mycket verkstad”. Det handlar om att orden skall översättas i handlingar som stärker medborgarna och det demokratiska samhällsbygget. Studieförbunden och civilsamhället verkar dagligen och stundligen efter den devisen i hela landet. Vi gör det utifrån vår värdegrund och en övertygelse om att det vi gör – gör skillnad för människor.

Landets kommuner och dess medborgare har inte råd att förlora civilsamhällets insatser. Därför måste kommunerna sluta prioritera bort stöd till föreningsliv och studieförbund.

Studieförbundet Vuxenskolan konstaterar att många kommuner sviker sitt ansvar. De senaste tio åren har anslagen till studieförbunden sjunkit med en tredjedel eller 170 mkr. I början av 1990-talet anslog kommunerna i genomsnitt drygt 70 kronor/invånare till de lokala studieförbunden. Idag är den siffran halverad.

Får denna utveckling fortsätta hamnar samhället i ett läge där allt fler ideella organisationer inte längre ges förutsättningar att bedriva sin för medborgarna viktiga verksamhet. . Ett Sverige utan de ideella insatserna från hundratusentals eldsjälar, funktionärer och medlemmar blir ett fattigare samhälle.

Kommunpolitikerna måste ta sitt ansvar och visa att man menar allvar med att morgondagens samhälle byggs tillsammans av medborgarna i föreningar och studiecirklar i lokalsamhället.

Anta den utmaningen för medborgarnas skull.

500 folkbildare samlade vid

Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstämma i Norrköping.

Källa: Studieförbundet Vuxenskolans.