Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Välkommen till Sameland – ett nordnorskt Disneyland

Foto: Wikimedia

Potatischips- och varmkorvsälskande Leif och Roy välkomnar dig till Sameland – ett nordnorskt Disneyland med renar, kåtor och samer istället för sagodjur, slott och prinsessor.

Den 13 oktober utkommer Magne Hovdens roman Sameland på Bokförlaget Lind & Co. Den kan beskrivas som en blandning mellan Mikael Niemis Populärmusik från Vittula och Arto Paasilinnas humoristiska böcker.

Sameland handlar om Leif och Roy som jobbar på posten i Kirkenes i Nordnorge. De är två riktiga ”losers” med orealistiska drömmar om ett annat och mycket bättre liv.

En dag får de en lysande idé: varför inte skapa ett slags nordnorskt Disneyland? Utrustade med renskinn, smuggelsprit i vilken de tillsatt enbär och karamellfärg, samt en stor portion naiv optimism, sätter de glada i hågen igång med att förverkliga Sameland.

Tyvärr går inte det inte som planerat. Hämndlystna finnar, en temperamentsfull rysk vodkakran, en flaggstångssågande samehatare, nåjden Fredrik som gillar att klä sig i klänning och en kollega som planerar att råna en värdetransport är några av de människor som Roy och Leif möter på sin väg mot målet.

Magne Hovden (f. 1974) är en norsk författare som dessutom arbetar som översättare, litterär agent, skeppsmäklare och guldgrävare.

Källa: Cisionwire