Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kronofogdemyndigheten: Kraftig minskning av mobiltelefoniskulder

Foto: Wikimedia

Antalet personer som har obetalda mobiltelefoniräkningar som går vidare till Kronofogden minskar kraftigt. Under första halvåret 2011 minskade antalet med 30 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Efter tre år av ständigt ökat antal ansökningar om betalningsförelägganden hos Kronofogden på grund av obetalda mobilräkningar, så minskade antalet under första halvåret 2011. Jämfört med motsvarande period under 2010, så var minskningen hela 30 procent. Antalet betalningsförelägganden minskade från nästan 69 000 till drygt 48 000. Statistiken bygger på uppgifter om de fyra största operatörerna: Telia, Tele2, Telenor och Hi3G.

– Det handlar om en rejäl minskning. Den positiva utvecklingen bygger till stor del på ett ökat samarbete och engagemang från operatörernas sida, säger Jan Åkerlund, förebyggare på Kronofogden.

De stora operatörerna har under det senaste året satsat på samverkan för att minska skuldsättningen. De har till exempel tillsammans tagit fram förebyggande information till konsumenterna. Operatörerna har dessutom var för sig genomfört förändringar i sina egna regler och rutiner.

– Det här visar att en bransch gemensamt kan agera och samarbeta för minska onödig skuldsättning, säger Jan Åkerlund.

Källa: Cisionwire