Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tretton män åtalas i smugglarliga

Foto: Joakim Holmberg

Tretton män misstänks i olika delar av ett ärende som rör grovt brott mot smugglingslagen och grovt brott avseende punktskattepliktiga varor, sammanlagt nästan 2 miljoner cigaretter och 15 000 liter alkohol. I dag väcks åtal vid Attunda tingrätt. Tullverket och Länskriminalen i Stockholms län har samverkat i ärendet och i arbetet mot grov organiserad brottslighet.

Sedan början av året har Länskriminalpolisen i Stockholm spanat på en gruppering som misstänktes för grov smuggling av cigaretter och alkohol.

– Tullverket har sedan februari deltagit med brottsutredare eftersom vi har särskild kompetens när det gäller smugglingsområdet, säger Tomas Blixt, chef för Tullkriminalen, Stockholm.

Vid två tillfällen under våren kom lastbilar med byggmaterial från Estland till ett lager i Järfälla. Tillsammans med den lagliga lasten fanns också smuggelcigaretter. De åtalade har lastat om cigaretterna till olika fordon som använts för att distribuera dem vidare.

Efter en längre tids spaning och utredning kan konstateras att 196 identiska kartonger med cigaretter har lämnat lagret i Järfälla. Varje kartong innehåller 50 limpor cigaretter, det vill säga 10 000 stycken cigaretter.

Vid ett senare tillfälle under våren kom en lastbil med 15 000 liter sprit, det vill säga 32 pallar, till ett annat lager i Järfälla. Lastbilen kom från Spanien och var enligt följedokumenten på väg till Estland. Några av de åtalade männen iakttogs när de lastade av spriten på ett lager. Polisen slog mot grupperingen innan de hann börja avyttra alkoholvarorna till olika adresser.

– Mängden alkohol gör att det enligt min mening inte är någon tvekan om att det rör sig om organiserad verksamhet och att alkoholen var avsedd för vidareförsäljning, säger Tomas Persson, kammaråklagare, Internationella åklagarkammaren Stockholm.

De misstänkta männen är födda mellan 1945 och 1984. Vid fällande dom riskerar de fängelsestraff.

Den skatt, främst tobaksskatt och andra avgifter som skulle ha betalats in för cigaretterna om de tagits in till Sverige legalt är cirka 3,2 miljoner kronor. Motsvarande siffra för skatt och andra avgifter som skulle ha betalats in för alkoholen i detta ärende är cirka 3,7 miljoner kronor.

Källa: Tullverket