Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nästan inget transfett kvar i margariner

Foto: Wikimedia

Halten transfett i margariner har minskat och är i dag mindre än en procent. Det visar en analys som Livsmedelsverket har gjort av tjugo margariner och en matfettsblandning.

–  Det är mycket positivt att tillverkarna lyssnat på konsumenterna och Livsmedelsverket och sänkt halterna av transfett i sina produkter, säger Anna Karin Lindroos på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har analyserat fettsyror i fem bordsmargariner, en matfettsblandning, fem hushållsmargariner och tio industrimargariner under 2009 och 2010 för att se om fettsammansättningen förändrats över tid. Alla fettsyror och transfetter har analyserats.
Analyserna visar att tillverkarna ställt om sin produktion så att halten transfettsyror nu är under en procent i alla analyserade matfetter utom de som innehåller mjölkfett. I matfettsblandningar som innehåller mjölkfett finns naturliga transfettsyror och i de analyserade produkterna finns en halt på två och en halv procent.

– Detta bekräftar tidigare undersökningar som visar att transfetthalten är låg i de flesta livsmedel.  Ett undantag är importerade kakor och kex säger Anna Karin Lindroos.
Livsmedelsverket analyserar regelbundet margariner, matfetter och andra produkter för att kontrollera att halten av transfettsyror hålls på en låg nivå.

Källa: Livsmedelsverket