Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Polisförbundet vill inrätta polisombudsman

Foto: Wikimedia

Inrätta allmänhetens polisombudsman, dit medborgarna kan lämna synpunkter på polisens arbete. Låt dessutom en ny och fristående myndighet utreda polisanmälningar mot poliser och åklagare. Det är två av flera åtgärdsförslag för en effektivare polis som Polisförbundets ordförande Lena Nitz för fram i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

– Justitieminister Beatrice Ask och rikspolischefen Bengt Svensson behöver visa ledarskap och handlingskraft för att snabbt bryta utvecklingen mot färre uppklarade brott och för att inte förtroendet för polisen ska minska, säger Lena Nitz.

En förutsättning för att ett demokratiskt samhälle ska fungera är enligt Lena Nitz att medborgarna har förtroende för rättsväsendet. Därför föreslår polisförbundet att det inrättas en fristående myndighet för utredning av anmälningar om brott av poliser och åklagare.

– När de 21 polismyndigheterna slås ihop behöver en fristående granskningsmyndighet inrättas för utredning av anmälningar mot poliser och åklagare, säger Lena Nitz.

I dag finns det ingen särskild instans som hanterar olika former av klagomål på polisen. Polisförbundet föreslår att det inrättas en ombudsmannafunktion, en allmänhetens polisombudsman, till vilken medborgarna kan påtala eventuella brister och lämna synpunkter på polisens arbete.

Här är Polisförbundets sex åtgärdsförslag för att komma till rätta med bristerna inom polisen:

  • Inför en nationell myndighet för polisen.
  • Inrätta en fristående granskningsmyndighet av polis och åklagare.
  • Inrätta en polisombudsman dit allmänheten kan vända sig.
  • Förläng polisutbildningen och gör om den till en högskoleutbildning.
  • Anställ fler civila experter och andra stödfunktioner inom polisen.
  • Sammankalla alla berörda till förutsättningslösa samtal om hur polisen kan bli effektivare.

– Det finns en stark drivkraft och vilja till utveckling hos dagens poliser för att leva upp till allmänhetens rimliga krav på effektivitet och kvalitet. Det är hög tid att mobilisera den kraften fullt ut, säger Lena Nitz.

Källa: Cisionwire