Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trafikverket och SJ rustar för vinter i Mälardalen

Foto: Wikimedia

Trafikverket och SJ har större beredskap för en kall vinter än de föregående två åren. Det var budskapet när sexton pendlarkommuner kring Mälaren bjöds in till informationsträff på torsdagen.

Pendlarkommunerna i Mälardalen har tidigare vänt sig till Trafikverket och SJ med frågan ”Hur förbereder ni er inför nästa vinter”. För att svara på detta, och öppna för en dialog, bjöd Trafikverket in alla inblandade till ett möte i Eskilstuna torsdagen den 13 oktober.

Resenärerna måste även i fortsättningen ha en rimlig förväntansnivå på tågtrafiken vid svåra vinterförhållanden. Järnvägsanläggningen i Sverige är sliten och hårt utnyttjad, och det krävs långsiktigt underhållsarbete för att åstadkomma större förändringar. Men Trafikverket presenterade även några insatser som kan ge effekt på kortare sikt.

– Tillsammans med SJ vidtar vi en rad åtgärder för att trafiken ska flyta bättre i vinter. Vi vet hur viktigt det är att pendlingen fungerar för kommuninvånarna runt Mälaren, sade Einar Schuch, regionchef, Trafikverket Region Öst.

Trafikverket står bättre rustade för att få bort snö och is från spåren, bland annat med nya snöröjningsmaskiner, ett sjuttiotal extra snöskottare, och mer värmeslingor i spårväxlarna.

Även trafikinformationen ska bli bättre. Fler monitorer på stationer och perronger, tydligare högtalarutrop och bättre samarbete med etermedia, är några sätt att få ut snabbare information till resenärerna.

I sin vintertidtabell, som införs den 10 december, kommer SJ att dra in ett litet antal fjärrtågsavgångar i lågtrafik. Det kommer att ge större robusthet i trafiken då det finns fler reservtåg att tillgå om något skulle gå sönder.

– SJ har också förstärkt verkstadskapaciteten, förbättrat avisningsmöjligheterna och gjort tågen mer motståndskraftiga mot snö och is, säger Johan Wadman, Produktchef SJ Regional.

Källa: Cisionwire