Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Barn med funktionsnedsättning får otillräcklig hjälp i skolan

Varannan svensk förälder (46 procent) anser inte att barn med funktionsnedsättning får tillräcklig hjälp i skolan för att känna sig lika mycket värda som sina kamrater, enligt barnrättsorganisationen Plans senaste undersökning. Detta trots att FN:s barnkonvention påvisar rätten för barn med funktionsnedsättning att leva ett fullvärdigt och anständigt liv under förhållanden som möjliggör barnets aktiva deltagande i samhället.

Att alla barn är lika mycket värda och att ingen får diskrimineras är en grundpelare i barnkonventionen som är FN:s konvention om barns rättigheter. För skolans del innebär detta i praktiken att barn med särskilda behov har rätt att få dessa bemötta med särskilda resurser. Plan har frågat svenska föräldrar om de anser att barn med funktionsnedsättning får tillräcklig hjälp i skolan för att känna sig lika mycket värda som barn utan funktionsnedsättning. På detta har närmare varannan förälder (46 procent) svarat att de inte tycker det.

– Ur ett internationellt perspektiv har Sverige trots allt kommit en bra bit på väg med att uppmärksamma att alla barn är lika mycket värda. I många av de länder där vi har programverksamhet lämnar barn med funktionsnedsättning inte hemmet utan göms undan. Vårt arbete handlar om att skapa attitydförändringar för att belysa att alla barn faktiskt har samma rättigheter, säger Cajsa Wiking, insamlingschef på Plan.

Möjligheterna för ett barn med funktionsnedsättning att delta i samhället är en mycket tydlig rättighetsfråga. Alla barn har rättigheter och det är vuxenvärldens skyldighet att se till att dessa uppfylls. Plans arbete med denna fråga handlar mycket om att arbeta med attityder kring detta och att se till att föräldrar kan finna trygghet i det faktum att deras barn ska ha samma möjligheter i största möjliga utsträckning.

Om undersökningen
1116 föräldrar har svarat på Plans undersökning som genomförts under oktober 2011 i samarbete med undersökningsföretaget SnabbaSvar.

Källa: Plan Sverige.