Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny utredning om utrikes födda kvinnors arbetskraftsdeltagande

Integrationsminister Erik Ullenhag presenterade på måndagen direktiven för en ny utredning vars syfte är att få fler nyanlända utrikes födda kvinnor i arbete.

I dag råder det stora skillnader när det gäller sysselsättning bland utrikes födda kvinnor och män. Tre år efter invandringen arbetar hälften av de utrikes födda männen, men bara var femte kvinna. Några troliga förklaringar till detta är lägre utbildning, mindre arbetslivserfarenhet, stort ansvar för hem och familj samt uttag av föräldrapenning.

– En av de största integrations- och jämställdhetsutmaningarna i dag är att fler utrikes födda kvinnor ska kunna försörja sig själva. Som det är nu riskerar många av dessa kvinnor att fastna i såväl långtidsarbetslöshet som i en ekonomiskt utsatt situation.

Den nyligen genomförda etableringsreformen har ett tydligt jämställdhetsfokus, men vi behöver göra betydligt mer för att utrikes födda kvinnor ska få makt över sin vardag genom en egen lön att leva på, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Utredningen om ökat arbetskraftdeltagande bland nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare ska därför:

  • utreda vilka åtgärder som behöver vidtas för att åstadkomma ett ökat arbetskraftsdeltagande för nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare som inte omfattas av lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197),
  • analysera vilka ekonomiska incitament som påverkar nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrares arbetskraftdeltagande och deltagande i etableringsinsatser,
  • kartlägga uttaget av föräldrapenning bland nyanlända utrikes födda kvinnor och män,
  • föreslå åtgärder som ökar möjligheterna för nyanlända utrikes födda kvinnor och män att kombinera föräldraskap med arbete och deltagande i etableringsinsatser samt
  • föreslå åtgärder som säkerställer att nyanlända får en individuellt anpassad etablering som är likvärdig för kvinnor och män.

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet