Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Slarv på labbet gjorde Ingmar Bergman till bortbyting

 

Foto: Wikimedia

Inget talar för att Ingmar Bergman skulle vara bortbyting. I våras spreds nyheten att dna-test av frimärken visade att Bergman inte var släkt med sin mamma Karin. Men nu kan tidningen Ny Teknik avslöja att testet inte innehöll dna från den världsberömde regissören. I stället innehöll det dna från en tekniker vid Rättsmedicinalverket.

Upprinnelsen till avslöjandet var att Ny Teknik tidigt konstaterade att nyheten om Bergman som en bortbyting byggde på ett missförstånd. Rättsmedicinalverket hade bara analyserat ett frimärke, vilket inte räcker som bevis i sammanhanget.

Därför initierade Ny Teknik fler tester vid Rättsmedicinalverket, i samarbete med Ingmar Bergmans systerdotter Veronica Ralston.

Även dessa tester visade att Bergman inte var släkt med sin mamma. Därför bad Ny Teknik att Rättsmedicinalverket skulle kontrollera resultaten genom att undersöka huruvida någon som handskats med frimärkena kunde ha smittat dem med sitt eget dna.

Undersökningen är nu klar och visar att det dna som man trott vara Bergmans, i själva verket kom från en och samma tekniker vid Rättsmedicinalverket.

Källa: Talentum Media AB