Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Möjliga hälsorisker i förpackningsmaterial

Foto: Wikimedia

Livsmedelsverket har gjort en genomgång av förpackningsmaterial, köksredskap och behållare av plast som livsmedel kommer i kontakt med och som skulle kunna innebära en möjlig hälsorisk för konsumenterna.

Rapporten pekar ut ett antal ämnen som migrerar – vandrar över – i större mängd från förpackningsmaterialet till livsmedlet, eller som har toxiska effekter. Exempel på ämnen är ftalater, perfluorerade ämnen, tungmetaller och vissa aminer som kan finnas i förpackningar eller i husgeråd.
Några av de förpackningar som visat sig kunna innebära hälsorisker är pizzakartonger, sammansatta förpackningar i flera skikt som innehåller tryckfärg, lim och lackbeläggningar och glaskonserver med burklock med PVC-förslutning som innehåller mjukgörare.
Husgeråd som utsätts för höga temperaturer till exempel i mikrovågsugn eller som är av melaminplast eller nylon som är importerade från länder utanför EU har också identifierats som möjliga hälsorisker.

– Det är mycket svårt att uppskatta hur mycket man får i sig av ämnen från material i kontakt med livsmedel, säger toxikolog Kettil Svensson. Uppskattningen görs bland annat med hjälp av en modell. Det gör att slutsatserna blir generella. Det finns tecken som tyder på att modellen underskattar barns exponering generellt. När det gäller vuxna underskattar troligen modellen deras exponering för material i plast eftersom dryckesförpackningar nu oftast är av plast men tidigare var av till exempel glas.

Källa: Livsmedelsverket