Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Var fjärde egenföretagare fick inte semester i somras

Som egenföretagare kan det vara svårt att planera in en längre sammanhängande ledighet. Var fjärde svensk egenföretagare (23 procent) tog inte ut någon semester alls i somras, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Av de egenföretagare som ändå tog ut semester var det många som inte fick så lång ledighet, 30 procent av de tillfrågade tog ut en semester på mindre än två veckor i somras. Varannan egenföretagare (47 procent) tog ut tre veckor eller mer under den gångna sommaren. 29 procent av de tillfrågade egenföretagarna uppgav att tidpunkten för semestern främst styrdes av när företagets mest intensiva period infaller. 14 procent svarade att semestern styrdes av att produktionen tillfälligt legat nere och 13 procent anpassade semestern efter sin partner.

– Som egenföretagare kan det vara besvärligt att ta ledigt flera veckor i sträck, eftersom det ofta innebär att företaget står mer eller mindre stilla under denna period. Det kan då vara svårt att koppla av under semestern och det är vanligt att oroa sig för att gå miste om nya affärer. Vi ser även att egenföretagare ofta har en annan inställning till sin semester än den som är anställd, och planerar in den när det passar i förhållande till företagets kunder, säger Henrik Gunolf, chef för företagsförsäkringar på Trygg-Hansa.

Råd från Trygg-Hansa om hur du som egenföretagare underlättar din semester  

  • Meddela dina kunder att du är på semester. Ofta har de förståelse för att skjuta upp åtaganden vid semesterledighet.
  • Ta med dig dator eller telefon så att du är anträffbar om något som kräver din uppmärksamhet skulle inträffa. Det kan vara betryggande att kunna kolla din e-post en gång om dagen för att förvissa dig om att inte gå miste om uppdrag.
  • Ge dina kunder uppskattade tider för när du kommer färdigställa åtaganden efter semestern.
  •  Jobba på distans. Egenföretagare har ofta förmånen att vara flexibla med var de arbetar. Det innebär att du inte behöver vara låst till hemmet eller kontoret under året utan att kan unna dig att arbeta på olika platser, vilket kan vara ett sätt att få en paus i vardagen.

Om undersökningen
Trygg-Hansa har under september 2011 låtit göra en undersökning genom undersökningsföretaget YouGov. Totalt har 305 personer med eget företag svarat på undersökningen.

Källa: Trygg-Hansa