Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Avdelning 14:s hyllade uppsättning av Rosamunde gästspelar på Dramaten

Foto: Dramaten

Malmöbaserade Avdelning14:s hyllade uppsättning av Elfriede Jelineks Rosamunde gör ett efterlängtat gästspel på Dramaten.

Rosamunde är den tredje delen i Elfriede Jelineks Döden och flickan I-V: Fem prinsessdramer. Den är ett blottläggande av frigörelsens och transcendensens dilemma, ett sökande efter röst och en uppgörelse med det lugna, sansade, självsäkra hatet.

Petra Fransson har fått strålande kritik för sin tolkning av Jelineks kanske mest självbiografiska stycke i sviten prinsessdramer. Uppsättningen är ett tvärkonstnärligt samarbete mellan skådespelare, konstnär och kostymör och ett av de första verken från nystartade scenkonstplattformen Avdelning14. Avdelning14 drivs av Petra Fransson tillsammans med Pia Örjansdotter och Sandra Huldt. De träffades under arbetet med Teatr Weimars uppmärksammade Heterofil, som bland annat blev uttagen till Puls på Sverige 2010 och spelades på Dramaten och i SVT samma år.

Petra Fransson deltar också i samtalet Dramaten& Malmö: om skådespeleri mellan tradition och samtida konst, 30 oktober på Lejonkulan.

Dramaten spelar just nu även Köpmannens kontrakt av Elfriede Jelinek.