Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rödspätta och lax offras i Östersjöns fiskekvoter för 2012

Regeringen underkände delar av EU-kommissionens förslag innan förhandlingarna.Efter fredagens möte blev det bara en fem-procentig minskning av rödspättekvoten trots EU’s eget rådgivande organ hade rekommenderat den borde minskas 25 procent, baserat på försiktighetsprincipen.För laxen, där forskarna rekommenderat en minskning på 79 procent valde ministrarna att halvera kvoten. Man skrev också på en gemensam deklaration att öka kontrollen av och minska illegala fisket på lax.

I år bröts Sveriges position som försvarare av hållbart fiske i Östersjön. Sverige har i många år varit det land som drivit begränsningar i de gemensamma fiskekvoterna på EU-nivå och helhjärtat stått bakom EU-kommissionens förslag som byggt på forskarnas rekommendationer. Men i år underkände regeringen redan innan förhandlingarna en del av EU-kommissionens förslag. Slutresultatet, som kom på fredagskvällen, blev en blott fem-procentig minskning av rödspättekvoten trots att EU-kommissionens eget rådgivande organ hade rekommenderat den borde minskas 25 procent, baserat på försiktighetsprincipen.

– Vi är oroade över att regeringen har förändrat sin inställning till EU-kommissionens förslag. Det bådar inte gott inför reformen av fiskepolitiken då fiskekommissionären Maria Damanaki mer än någonsin behöver Sverige vid sin sida, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

För laxen, där forskarna rekommenderat en minskning av kvoten med 79 procent bestämde sig ministrarna sig att halvera kvoten i Egentliga Östersjön. Man skrev också på en gemensam deklaration för att öka kontrollen av och minska det illegala fisket på lax.

– Det är bra att det illegala fisket sätts i fokus men stängs inte blandfisket till havs riskerar många svaga laxbestånd att helt slås ut. Det viktigaste för att skydda svaga laxbestånd är att helt stänga fisket till havs där lax från svaga bestånd tas tillsammans med lax från starka bestånd, säger Ellen Bruno, sakkunnig marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.

Källa: Naturskyddsföreningen.