Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Greenpeace kommenterar EU-domen om stamcellspatent

 

Foto: Wikimedia

I fredags rapporterades det i flera medier att en överklagan från Greenpeace i Tyskland har resulterat i att stamcellspatent stoppas av EU. Greenpeace kampanjchef Patrik Eriksson kommenterar frågan.

– Låt mig först av allt tydliggöra att Greenpeace inte är mot stamcellsforskning.  Stamcellsforskning kan bidra till att hitta botemedel mot flera svåra sjukdomar som t.ex. MS, säger Patrik Eriksson.

– Men Greenpeace är, liksom många andra organisationer i tredje världen, kritisk mot att företag ska kunna ta patent på levande organismer, såsom växter, djur eller delar av människokroppen, för kommersiella intressen.

– Exempelvis inom jordbrukssektorn har vi sett att ett enda företag, kemiföretaget Monsanto, som tagit patent på genmodifierat utsäde har påverkat jordbrukares rätt att spara fröer. Detta har slagit hårt mot både enskilda bönder, och biologiska mångfalden.

– Då det har rått oklarheter i vad som gäller enligt EU-lag har Greenpeace i Tyskland velat pröva detta. Nu har EU-domstolen slagit fast att vetenskaplig forskning som förutsätter användningen av mänskliga embryon inte kan skyddas genom patent.  Det är bra att detta tydliggörs, avslutar Patrik Eriksson.

Källa: Greenpeace