Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Operaklassiker på svenska – Madame Butterfly sänds live på bio

Foto: Mats Bäcker

Den 12 november direktsänder Folkets Hus och Parkers biografer Folkoperans Madame Butterfly av Puccini. ”Tajt som en bra film” tyckte Expressen och ”fenomenal”, skrev Dagens Nyheter.

Madame Butterfly utspelar sig i en modern japansk miljö och är en vacker tragedi om längtan, illusioner och svek. Puccini skrev operan 1904 och efter ett antal ombearbetningar blev verket snabbt en ”topp-tio-opera”.

– Vi vill göra angelägen opera för alla och vi är oerhört glada över att vi får dela med oss av denna operaklassiker till fler besökare i Sverige. Denna livesändning har möjliggjorts tack vare vårt samarbete med Riksbyggen, säger Folkoperans VD, Pia Kronqvist.

– Som Folkoperan största samarbetspartner vill vi bidra till att en viktig kulturell verksamhet får en spridning till många människor, runt om i landet. Genom samarbetet mellan Folkoperan och Folkets Hus och Parker har vi möjlighet att låta våra lokala kontor medverka vid visningar av högsta konstnärliga kvalitet, säger Mari Broman, vice vd i Riksbyggen.

Recensioner
”fenomenal” Dagens Nyheter
”strålande ensemble… tajt som en bra film” Expressen
”gripande föreställning” SR Kulturnytt
”ljuvligt, fantastiskt, underbart… en stor operakväll” Kulturbloggen
”golvad av Madame Butterfly” nummer.se

Handling
Ett bröllop arrangeras mellan marinlöjtnanten Pinkerton och den unga kvinnan Butterfly. Butterfly längtar efter ett annat liv i en annan kultur. Men det blir inte som hon tänkt sig.

Madame Butterfly komponerades av Giacomo Puccini 1904 och librettos skrevs av Luigi Illica och Giuseppe Giacosa. Folkoperan använder sig av Sven Nybloms översättning, reviderad av Göran Gentele. Musikalisk ledning; Per-Otto Johansson, dirigent: Joakim Unander, regi: Katharina Thoma, scenografi och kostym; Julia Müer, ljus; Olaf Winter, mask och peruk: Therésia Frisk och Petra Göransson

I rollerna
Madame Butterfly (Cio-Cio-San): Charlotta Larsson
Pinkerton: Christian Juslin
Sharpless: Anders Larsson
Suzuki: Ivonne Fuchs
Goro: Daniel Ralphsson
Bonzo: Anders Kjellstrand
Folkoperans kör orkester och statister.

Källa: Folkets Hus och Parker