Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Paddor får hjälp över vägen

Foto: Mynewsdesk.

Nu börjar Sölvesborgs nya bostadsområde Ljungaviken ta form, men redan innan de första bostäderna står klara får invånarna i området ta del av den kommunala servicen. Här bor nämligen den sällsynta strandpaddan och för att denna ska fortsätta trivas, har kommunen låtit bygga tunnlar under tillfartsvägen till Ljungaviken.

Den 5 november invigs vägen som ska leda in till Ljungaviken, samtidigt invigs även de fyra grodtunnlarna. Tunnlarna ska hjälpa den sällsynta strandpaddan (Bufo calamita) men även andra grod- och kräldjur att korsa vägen och ta sig från den lilla sjön som finns i området och ner till Sölvesborgsviken. För att förmå paddorna att använda tunnlarna, sätts även låga staket upp, placerade i v-form, vilka ska leda in paddorna mot tunnlarna.

Ljungaviken har en spännande fauna med bland annat ett rikt fågelliv. När ett bostadsområde anläggs mitt i naturen, som här i Ljungaviken, måste speciell omsorg tas för att värna det växt- och djurliv som finns i området.

– Här finns ju redan ett stort antal bofasta invånare, rådjur, ugglor men även mindre djur som grodor och paddor. Vi vill så klart att de ska fortsätta bo här och trivas. Det är ju ett av de stora mervärdena med Ljungaviken, att man får ett boende med naturen precis utanför ytterdörren, säger Helen Gårner, miljösamordnare på Sölvesborgs kommun.

Strandpaddan (Bufo calamita), även kallad stinkpadda, är en av Sveriges tre paddarter. Strandpaddan känns igen på den gråbruna/grönaktiga färgen, dess mörka fläckar och en gul linje längs ryggens mitt. Paddan är omkring 4,5-8 centimeter lång. Strandpaddan är fridlyst, i Sverige finns cirka 10 000 strandpaddor, dessa förekommer i Skåne, Halland, Blekinge och Bohuslän (Källa: Wikipedia).

Källa: Sölvesborgs kommun.