Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholms Poesifestival fyller 15 år

Sedan urpremiären 1997 har 10TAL och Stockholms Internationella Poesifestival hyllat poesin och det poetiska varat i världen. I år fyller de femton år och det vill de fira med att rikta ett särskilt öga mot poesins pennvässare: verkligheten – eller verkligheterna.

”För att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss förnyad tillgång till det verkliga” löd motiveringen som gav Tomas Tranströmer Nobelpriset i litteratur 2011. Stockholms Internationella Poesifestival hedrar pristagaren med en alldeles särskild gratulation, och fyller Dramaten med rika musik- dans- och teatertolkningar av Tranströmers dikter. Göran Sonnevi, Nicolai Dunger, Rikard Wolff, Janna Granström, Hamadi Khemiri och Reine Brynolfsson, Katarina Ewerlöf är några av uttolkarna, och därtill kommer flera hemliga artister och överraskningar.

En verklighet som Stockholms Internationella Poesifestival vill ge förnyad tillgång till är den som utspelar sig i Den nya arabiska världen. Genom poesi och musik från Egypten och Libanon får vi lyssna till några av de starkaste rösterna bakom revolutionerna. De gästas av poeten Joumana Haddad (Libanon) samt den egyptiske rapparen Mohammed El Deeb (Egypten), en av frontfigurerna på Kairos musikscen som med sina poetiskt slagkraftiga texter kom att spela en central roll i demonstrationerna på Tahrirtorget. Så här kommenterar Joumana Haddad Nobelpriset i litteratur 2011:
– Jag är särskilt glad över Svenska Akademiens val dels för att Tranströmer är en stor litterär person och dels, och det är viktigt, för att han är en poet. Världen lider och är i stort behov poesi och Tranströmer är ett av våra djupaste, rikaste och sannaste samveten.

Joumana Haddad besökte Stockholms Internationella Poesifestival redan 2008 och hennes diktning har sedan dess blivit bara verkligare och viktigare. Haddads teman – erotik, kroppslighet och religion – skänker henne en framskjuten plats i den nya arabvärldens kvinnokamp. På årets festival läser Joumana sin favoritdikt av Tomas Tranströmer på arabiska.

En svensk poesigigant med stark valfrändskap till Tranströmer är kollegan Göran Sonnevi. I år är det femtio år sedan Sonnevi debuterade med diktsamlingen Outfört,vilket vi också vill fira. Alltsedan dess har han rört sig över lyrikens tematiska gränser och lyckats föra såväl en politisk kamp mot kapitalismens krafter som en poetisk kamp för att begripa tystnaden. Han har även diktat ömsint om kärlek, kosmologi och matematik. På festivalen hör vi Sonnevi läsa sina egna dikter samt en personlig favorit ur Tranströmers diktskatt.

Bilder från verkligheten ur före detta Centraleuropa kommer att förmedlas till oss via två framstående, nya förmågor från Polen och Rumänien. Den unge polske poeten Tadeusz Dabrowski har gjort poetisk succé i Europa och beskrivits som en av sin generations mest intressanta poeter. Ioana Nicolaie från Rumänien skriver lyrik med starka naturalistiska drag och en skarp psykologisk inblick.

-Vi bjuder även på musik av Nicolai Dunger, som tonsatt sin favoritdikt av Tranströmer, samt ett videoverk av rykande heta Skriet, skapat unikt till festivalen. Skriet, alias Isak Sundström och Jacob Frössén, är aktuella med det rosade albumet Det beslutande organet som vi också kommer att få höra låtar från.
-Varmt välkomna till en kväll i den världsomspännande verkligheten och poesin!
Madeleine Grive med redaktion

Källa: 10tal.