Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Maskeradbalen på Kungliga Operan nästa år

Verdiåret 2013 tjuvstartar i november nästa år med en ny Maskeradbalen på Kungliga Operans stora scen. Det konstnärliga teamet Tobias Theorell och Magdalena Åberg – som tidigare i år gjorde succé på samma scen med tonsättarens betydligt mindre kända opera Stiffelio – anförtros att denna gång regissera en Verdi-opera som mer än någon annan förknippats med Kungliga Operans historia. Premiären på Maskeradbalen äger rum den 24 november 2012.

Det var den 16 mars 1792 som huvudpersonen i Giuseppe Verdis Maskeradbalen, Gustav III, sköts på en maskerad i det gustavianska operahuset, belägen på samma plats som det nuvarande vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Händelsen inspirerade Verdi, även om den italienska censuren tvingade honom och librettisten Antonio Somma att flytta handlingen till ett attentat mot en guvernör i Boston.

1958 fick Maskeradbalen en svensk dräkt på Kungliga Operan med Erik Lindegrens text, Göran Genteles regi och med tenoren Ragnar Ulfung som Gustav III. Denna version gjorde att man t o m började tala om Verdis opera som en svensk nationalopera.

Sedan dess har rollen som Gustav III sjungits av t ex både Domingo och Pavarotti, på italienska. Originalspråket blir det också i Operans nya uppsättning då huvudrollen gestaltas av den unge Andrea Caré som efter att en gång ha inlett sina sångstudier för nämnde Pavarotti just nu med stor framgång sjunger rollen som Don José i Operans uppsättning av Carmen. Rollen som den mångfasetterade Holberg – kungens förtrogne som förvandlas till fiende – görs av barytonen Fredrik Zetterström, som i vår debuterar på Operan som Scarpia i Tosca mot världstenoren José Cura. Musikalisk ledare för Maskeradbalen blir Pier Giorgio Morandi.

– Givetvis är det en poäng att uppsättningen hände på just på samma geografiska plats, säger regissören Tobias Theorell. Men Verdis opera handlar ju först och främst om svek och om makt. Det kommer att bli roligt att använda 1700-talskostymen men samtidigt vara extremt fri från den, säger Theorell som även var med när det senast begav sig med Maskeradbalen på Operan. Den gången var Tobias med i barnkören i en uppsättning som hade premiär 1985 och regisserades av Göran Järvefelt.

Källa: Kungliga Operan.