Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Miljöministern har tagit emot Naturvårdsverkets redovisning om skyddsjakt av varg, SNF kritiska

Foto: Wikimedia

Regeringen har idag mottagit redovisning från Naturvårdsverket av det särskilda uppdrag myndigheten gavs den 17 augusti 2011.

Naturvårdsverket har haft i uppdrag att dels analysera hur det i beslut om skyddsjakt kan tas hänsyn till de olägenheter som förekomsten av täta rovdjurspopulationer orsakar, dels föreslå hur behovet av skyddsjakt efter varg under 2012 kan tillgodoses.

– Jag ska noga studera och analysera Naturvårdsverket redovisning, som nu kommer att remitteras till berörda myndigheter och organisationer. Därefter kommer ett remissmöte att hållas där instanserna får möjlighet att lämna sina synpunkter på förslagen. Regeringen kommer sedan att ta ställning till frågans fortsatta hantering, säger miljöminister Lena Ek.

Källa: Miljödepartementet

Naturskyddsföreningen: Otydligt förslag om skyddsjakt på varg öppnar för jägarlobbyn

– Det är bra att Naturvårdsverket understryker att man i första hand ska tillämpa andra lösningar än skyddsjakt, och betonar att man ska vara restriktiv med tillstånd, men det är riktigt dåligt att man både är otydlig och tänker sig att delegera ytterligare beslut till länsstyrelserna, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Naturvårdsverket betonar i utredningen om utvidgad skyddsjakt både att vargstammen är sårbar, en strikt tillämpning av EU-lagstiftningens Art- och Habitatdirektiv samt diskuterar behovet av överprövning, dvs att det ska finnas möjligheter att överklaga beslut om skyddsjakt som tas av länsstyrelserna, något som inte finns idag. Allt detta är i linje med Naturskyddsföreningens tidigare kritik av regeringens vargpolitik.

I det nya förslaget ska Naturvårdsverket emellertid ha möjlighet att på eget initiativ fatta beslut om skyddsjakt utan att någon anmälan kommit in, och utan att någon skada skett. Det räcker att man bedömer att det finns en ”stor sannolikhet” att allvarlig skada kan uppkomma. Syftet med förslaget är att förebygga skador i ett tidigt skede. Enligt modellen ska rätten att besluta om en sådan skyddsjakt också kunna överlåtas till länsstyrelsen.

– Det är inte bra att man öppnar för att delegera beslutet om utökad skyddsjakt till länsstyrelserna. Det betyder att Naturvårdsverket samtidigt öppnar för en otydlighet i tolkningen. Nyligen visade skyddsjakten på vargen Kynna att två länsstyrelser gjorde helt olika bedömningar. Vi befarar att vissa länsstyrelser kommer att tolka reglerna olika. En sådan utveckling ökar riskerna att jaktlobbyn får större inflytande eftersom oklarheten om hur bestämmelserna ska tillämpas blir större.

– Naturvårdsverket har bäddat för att lagen kommer att tillämpas olika, trots att vi har en gemensam vargstam och behöver en samstämmig klok och genomtänkt förvaltning, säger Mikael Karlsson.

Källa: Svenska NaturskyddsFöreningen