Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Filmfestivalen: Dags för den stora prisutdelnings-ceremonin

Skådespelarskan Malin Buska fick motta pris för Rising Star. Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Filmfestivalen är över för den här gången. I lördags var det stor prisutdelningsceremoni.

På söndagen är sista dagen för Stockholms Filmfestival för i år, den 22:a i ordningen. Filmfestivalen har hållit på sedan 1990. Men redan på lördagskvällen var det stor prisutdelningsceremoni på Dansens Hus. Det var flera tunga priser och mycket folk. Nästan alla som haft någonting med Filmfestivalen att göra var där. Innan prisceremonin var det en timmes mingel och fotografering och gästerna bjöds på Cava. Bland annat kunde man se skådespelaren och regissören Göran Stangertz bland gästerna. Han har ju en lång meritlista inom film. Och även  Anne-Lie Rydé kunde ses bland gästerna. Hon hade, tyvärr, inte haft tid att se någon film p.g.a. arbete.

Sångerskan Anne-Lie Rydé med sällskap Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Klockan sex började själva ceremonin. Den leddes skickligt av Adam Baptiste som höll låda och rappade mellan priserna. Varje pris presenterades sedan av en eller två speciella presentatörer. För musiken stod gruppen Blacknuss som spelade en skön jazzpop. Lisa Berglinder gav oss också ett sångnummer om septembers färger.

Regissören Staffan Lindberg och skådespelaren Yngve Dahlberg som är med med filmen "En gång i Phuket". Den har biopremiär i februari. Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Filmfestivalens egna priser gick till någon av de 22 filmerna i tävlingsklassen. Men det visades totalt 170 filmer på Filmfestivalen. De övriga cirka 150 filmerna kunde trösta sig med att de hade chans på någon av specialpriserna, till exempel Telia Film Award, som presenterades av Lennart Jähkel och Elsa Billgren. Det priset innebär bland annat hjälp med distributionen av filmen, vilket kan vara nog så viktigt för en mindre känd film. Priset gick till ”Silver Tongue” av Simon Arthur med motiveringen För en svårfångad och tekniskt driven studie av det mänskliga psyket. Med Claude Chabrol, Alfred Hitchcock och en ung Martin Scorsese som tänkbara samtalspartners, närmar sig Silver Tounges vardagens futtighet med en rad icke-triviala frågor i gränslandet mellan spelteori och beteendevetenskap. Resultatet är en film som gör oss både lyckliga och djupt oroade.

Men ett av priserna gick till en film som inte ens var med i festivalen. L’Oréal Paris Rising Star 2011 gick till Malin Buska i filmen Happy End med motiveringen: Med imponerande precision gestaltas en ung människas vägval i livet. En person med en ytligt sätt hård utsida och med en inre skörhet, som inför våra ögon förvandlas till någon med ett modigt ansvarstagande för sitt kommande liv. En balansgång på knivseggen – underbart nyanserat och vackert spelad av Malin Buska i Happy End. Henne kommer vi nog höra mer av i framtiden.

Det största priset, Bästa film, gick till Oslo 31 augusti av Joachim Trier med motiveringen  I den här filmen lär vi känna mannen som hade alla förutsättningar i en fantastisk värld men misslyckades med att göra något av det. Det är en karaktär som är obekvämt ärlig; både mot sig själv och verkligheten omkring honom. Intelligent dialog med en underliggande humor, fantastiskt foto och enastående skådespeleri gör den här filmen till ett perfekt porträtt av regissörens egen generation.

Stockholm Visionary Award 2011 gick  till Alejandro González Iñárritu, regissören som gett oss filmerna 21 grams, Babel och Biutiful med motiveringen Alejandro González Iñárritu lyckas skildra globaliseringen ur ett individperspektiv genom att ta oss med på en resa från Mexiko Citys slum via Tokyos neonljus till ett ångestladdat Barcelona. Han skapar berättelser som säger lika mycket om världen som om våra egna personliga erfarenheter, genom att subtilt väva samman livsöden och använda ett berättande där helheten alltid är större än delarna.

Vinnare av Visionary Award: Alejandro Gonzales Inarritu. Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

1 km film är det stora nybörjarpriset. Det går till en oetablerad filmare som juryn tror på. Priset innebär 100 000 kr. och produktionshjälp. I år gick priset till Gustav Danielsson för filmen Tvillingen med motiveringen För ett högst unikt regissörskap som i såväl text som bild väver samman surrealism, filosofi, teknisk briljans och värme med egensinniga karaktärer. Trots ett tydligt släktskap med den egna konstnärliga skolan, uppvisar regissören en egen stark och djupt originell röst på den högsta internationella nivån.

Övriga priser:

Bästa regidebut
Paddy Considine för Tyrannosaur
Juryns motivering: De fantastiska skådespelarprestationerna i denna film tar oss in i en rå och smärtsam verklighet där vreden möter sårbarheten och tillsammans försöker hitta ett lugn och en försoning. Regissören visar ett moget och skickligt hantverk genom hela filmen som gör att vi vill se mer från honom.

Bästa manus
Nadine Labaki, Thomas Bidegain, Jihad Hojeily, Rodney Al Haddi för Vad gör vi nu?
Juryns motivering: Den här filmen lyckas på ett osentimentalt sätt att engagera oss i karaktärernas öden och konsekvenserna av att leva med olikheter. Filmen får oss att skratta, gråta och att på ett humoristiskt sätt fråga oss ”Skulle krig finnas om kvinnor styrde världen?”

Bästa skådespelerska
Yohanna Idha i Katinkas kalas
Juryns motivering: För ett gripande och fängslande porträtt av en vild och något naiv kvinna som, under loppet av en natt, blir måltavla för hån och förlöjligande av en grupp hipsters med otillfredsställda ambitioner och brustna drömmar. Den här skådespelerskan lyckas leverera även de taffligaste banaliteter med en perfekt balans av ärlighet och komisk timing och låter därmed inte för en sekund sin karaktär bli till ett offer.

Bästa manliga skådespelare
Sergei Boriskov i Twilight Portrait
Juryns motivering: Vi vill hedra en man som genom sin insats lyckas visa på sitt samhälles allra innersta mörka rum. Med hjälp av en fantastisk regissör lyfter han det realistiska skådespeleriet till en ny dimension.

Bästa foto
Jakob Ihre för Oslo 31 augusti
Juryns motivering: Från första till sista filmrutan fångar kameran både huvudkaraktärens inre kamp och världen runt honom med en imponerande närvaro. Fotot är aldrig tillskruvat utan istället är bilderna fyllda av intimitet och atmosfär. Fotot i den här filmen är både distinkt och känsligt filmat på en och samma gång.

Bästa musik
Khaled Mouzannar för Vad gör vi nu?
Juryns motivering: Precis som filmen i sin helhet är styrkan i musiken att den med säker hand lyckas kombinera underhållning med innehåll, det lättillgängliga med det tunga, och drama med musikal.

Hedersomnämnande
Juryns hedersomnämnande till skådespelerskan Olivia Colman för hennes rollprestation som Hannah i Tyrannosaur.
Motivering: För en enastående tolkning som en kvinna som övervinner sina problem och försöker finna vägen till det goda, även i de mörkaste vrårna av mänskligt beteende.

Juryns hedersomnämnande till Julia Leigh för Sleeping Beuty
Motivering: För sin förmåga att provocera och samtidigt skapa en intellektuell debatt om det som det gör ont att tala om.

Bästa kortfilm
Beast av Attila Till
Motivering: Med en utsökt användning av panoramatagningar tar den här filmen oss till en miljö där vår tids slaveri exponeras. Det är ett brutalt porträtt av en patriark som faller isär, och lämnar publiken med den kvardröjande frågan: vem är odjuret – slaven eller hans herre?

FIPRESCI-juryns val
Tinker Tailor Soldier Spy av Tomas Alfredson
Motivering: Med grunden lagd av den mycket uppskattade författaren John le Carre, och med hjälp av manusförfattande av Peter Straughan och Bridget O´Connor, visar regissören Tomas Alfredson sin stora talang genom att göra en politisk thriller vars rikedom uppfylls av en utomordentlig skådespelarensemble och den visuella perfektionen skapad av den talangfulle Hoyte van Hoytema.

Stockholms Filmfonds Långfilmstipendium
går till regissören Lisa Aschan och producenten Anna Maria Kantarius med filmprojektet Förvaret.
Juryns motivering: En modig och originell vision för en gränsöverskridande och brännande aktuell film som bara måste göras nu, nu, nu!

Silver Audience Award
Stockholms internationella filmfestivals publikpris 2011 går till 50/50.

Juryns hedersomnämnande
Peter Grönlund för Gläntan
Motivering: Nerv, svärta, socialt patos och filmisk energi. Det var länge sedan vi såg en så svältfödd hunger för att slåss för de svagas och de utstöttas berättelse. Hedersomnämnande i 1 km film 2011 går till Peter Grönlund.

Vinnaren i Jameson ifestival:
Little Theatres: Homage to the Mineral of Cabbage av Stephanie Dudley

Stockholm Lifetime Achievement Award 2011
Isabelle Huppert erhåller Stockholm Lifetime Achievement Award med motiveringen:
Isabelle Huppert har alltsedan Spetsknypplerskan spunnit trådar av alla kulörer i sitt skådespelarartisteri, trådar mättade med känslor, insikter och erfarenheter som vävts samman till ett stort antal oförglömliga filmporträtt. Oräddhet och reflektion är de båda polerna i det spänningsfält där hennes rollfigurer skapas och vistas. Hon är de stora filmauteurernas musa och samtidigt sin egen oförlikneliga auteur.