Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dramatensuccén Den girige firar 100

Den girige Filip Alexanderson, Hans Klinga, Rebecka Hemse och Johan Rabaeus Fotograf: Sören Vilks

Den 1 december spelades Den girige föreställning nummer 100. Det skedde i Halmstad på turné med Riksteatern. I januari återkommer succén med Johan Rabaeus i huvudrollen till Dramaten.

Sedan premiären på Dramatens Lilla scen 2009 har Gösta Ekmans uppsättning av Molières klassiker Den Girige spelat för utsålda hus i flera spelperioder. Uppsättningen flyttades under hösten från Lilla till Stora scenen och gick i november ut på Sverigeturné med Riksteatern. Även på turnén är salongerna fyllda till sista plats. Johan Engman, kulturproducent på Halmstads Teaterförening, ser fram emot att den 100:e föreställningen ska spelas på Halmstad Teater.

– Det känns fantastiskt och jättekul. Vi har haft utsålt i över en månad och jag hoppas det ska ge lite mer uppmärksamhet till vår verksamhet för framtiden, säger Johan Engman.

Turnén avslutas i Skövde den 11 december. Den 24 januari 2012 kommer Den Girige tillbaka till Dramaten. Tolv nya föreställningar spelas fram till den 20 mars .

Molière (1622-1673) är teatermannen som i en omvälvande tid skrev och iscensatte en lång rad märkvärdiga teaterpjäser som aldrig upphör att fängsla teaterpubliken – för många är Den girige den allra märkvärdigaste. På Dramaten spelas också just nu Molières Misantropen.

”…en teaterns fullträff på livet, en triumf för skådespelarkonsten och en tiopoängare till Nybroplan” skrev DN efter premiären.

Rollista under turnén: Johan Rabaeus, Christoffer Svensson, Sanna Sundqvist, Filip Alexanderson, Rebecka Hemse, Lars Amble, Marie Richardson, Pierre Wilkner, Erik Ehn, Omid Khansari

Översättning Allan Bergstrand
Regi Gösta Ekman
Scenografi Nina Fransson
Kostym Camilla Thulin
Ljus Magnus Kjellberg
Musik: Matti Bye, Mattias Olsson
Peruk och mask Sofia Ranow Boix-Vives, Anna Olofsson

Källa: Dramaten