Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fortum lyfter utsläppsfri el som viktigt i arbetet för sänkta koldioxidutsläpp och framtidens solekonomi

Fortum välkomnar EU:s färdplan 2050 som offentliggjordes på fredagen. I den presenteras en rad scenarier för ett CO2-fritt energisystem – och färdplanen beskriver också vilket politiskt ramverk som behövs för att nå det långsiktiga målet om minskade CO2-utsläpp med 80-95 procent till år 2050.

– Det är viktigt att EU utvecklar en enhetlig, framåtblickande vision och en strategi för hur 2050-målen ska nås. Målet om sänkta CO2-utsläpp måste vara den viktigaste drivkraften i framtida regelverk, säger Dr Anne Brunila, kommunikations- och hållbarhetsdirektör i Fortumkoncernen.

Fortum har under många år prioriterat och utvecklat CO2-fria energialternativ. 86 procent av Fortums europeiska kraftproduktion är redan CO2-fri, och nu tar vi de första stegen från forskningsfasen till kommersiell verksamhet också inom direkt solenergi.

På grund av energisektorns långa investeringscykler är det viktigt att diskussionen om långsiktiga mål och ramverk lyftas redan nu. Det är också centralt att enas om ett gemensamt europeiskt synsätt.

Alla färdplanens scenarier för minskat kolberoende visar att behovet av förnybar energi kommer att öka, att energieffektivisering kommer att spela en avgörande roll, att elen blir viktigare och att investeringarna blir högre.

– För att utvecklingen ska fortsätta i den önskade riktningen måste både det långsiktiga investeringsperspektivet och de politiska riskernas påverkan på investerarna tas i beaktande. En väl fungerande inre marknad för energi är i detta perspektiv helt avgörande för huruvida omställningen från en fossilbaserad ekonomi ska lyckas.

– För närvarande ser vi en snabb utveckling av olika policies för klimat, förnybar energi, energieffektivisering och inre marknad. Det kan dock ifrågasättas om alla dessa mål är inbördes förenliga och stärker varandra, fortsätter Anne Brunila. – Nu när alla fyra 2050-färdplaner har publicerats bör EU-ledarna samlas till en diskussion om inriktningen på framtidens energi- och klimatpolitik – inklusive vilka konkreta mål som ska sättas. Vår förhoppning är att det danska ordförandeskapet som tar över vid årsskiftet tar sig an denna uppgift.

– När finanskrisen skakar Europa är frågan om en integrerad elmarknad viktigare än någonsin tidigare. Omställningen av energisystemen kommer att kräva hundratals miljarder i form av investeringar i både ny kraftproduktion och infrastruktur i form av nya förbindelser. Europa kommer inte klara av detta om varje enskilt land ska fatta egna beslut baserade på nationella regelverk och mål. Istället bör länderna arbeta tillsammans för att ta bort konkurrenshinder och låta investeringar styras dit de är mest ekonomiskt effektiva, avslutar Anne Brunila.

Fortums åsikter om Energy 2050 Roadmap och mål för tiden efter 2020:

Mål om minskade växthusgasutsläpp bör vara den viktigaste drivkraften för politiken
Utsläppshandel bör ha en tydlig roll i färdplanen
Förnybar energi och energieffektivisering bör ses som verktyg för att nå klimatmålen, inte som separata policies. Efter 2020 bör förnybar energi vara konkurrenskraftig på marknaden på egna meriter
Överlappande styrmedel har en negativ inverkan på den inre energimarknaden
En diskussion kring hur man kan samordna stödformer till förnybar energi behövs före 2020
Samarbete mellan länder inom EU när det gäller användandet av förnybara energikällor bör lyftas och uppmuntras
Hållbarhetsaspekter måste beaktas när användandet av biomassa (inklusive importerad biomassa) ökar
Färdplanen måste baseras på realistiska antaganden snarare än politiska förhoppningar
Behovet av ökad överföringskapacitet mellan länder och regioner i EU bör få en stor tyngd då det krävs både för att ta tillvara mer förnybar production och för att snabba på marknadsintegrationen.

Källa: Fortum .