Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Storstadsföräldrar i ny undersökning av Hyresgästföreningen: ”8 av 10 vill att barnen flyttar hemifrån”

Foto: Wikimedia

8 av 10 föräldrar vill att deras hemmaboende barn ska flytta hemifrån. Och nästan varannan förälder till hemmaboende barn 15-27 år är orolig för att barnet inte ska hitta en bostad när det är dags att flytta hemifrån.

Det visar en undersökning TNS SIFO gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen. 1008 föräldrar mellan 30-64 år i Stockholm, Göteborg och Malmö, med hemmaboende barn i åldrarna 15-27 år, tillfrågades.

Samma undersökning visar att 8 av 10 av de som är 20-27 år och bor kvar hos sina föräldrar gör det ofrivilligt. De vill alltså flytta hemifrån men kan inte. Mer än varannan förälder är dessutom orolig för att barnen inte ska ha råd att flytta hemifrån.

-Det är ett fattigdomsbevis för samhället att unga vuxna inte har möjlighet att flytta hemifrån och starta sina egna liv, säger Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

-Dessutom tär det naturligtvis på relationen mellan både barn och föräldrar att bo tillsammans när ingen av dem egentligen vill göra det, säger Barbro Engman.

Av de som har tonårsbarn (15-19 år) hemma, så har 3 av 10 sparat speciellt för en framtida bostad för barnet och 1 av 4 har ställt barnet i bostadskö.

Drygt 1 av 10 har pratat med vänner och bekanta för att hitta bostad åt sitt barn.

När det gäller önskemål om boendeform svarade 2 av 3 av samtliga intervjuade föräldrar att hyresrätt skulle passa deras barn bäst. 1 av 5 angav i stället att bostadsrätt är den boendeform som skulle passa bäst för deras barn.

-Det måste bli fart på byggandet, framför allt i storstäderna. Då krävs det att samhället på olika sätt stimulerar byggandet av nya hyresrätter. Det handlar till exempel om att förbättra konkurrensen inom byggbranschen och se till så kommunerna har en bättre planberedskap, men också att få till ett förändrat skattetryck på hyresrätten. Det behövs för att komma till rätta med den ekonomiska obalans som råder mellan olika boendeformer idag, säger Barbro Engman.

Källa: Hyresgästföreningen