Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tanja Lorentzon flyttar till en större scen – och bjuder in till samtal

Mormors svarta ögon Lanseringsbild med Tanja Lorentzon Fotograf Roger Stenberg

Tanja Lorentzons succémonolog Mormors svarta ögon flyttar till Lilla scen för ett antal föreställningar i januari och april. Föreställningen har spelat för utsålda hus på Tornrummet, men nu är det alltså dags för föreställningen att inta en större scen på Dramaten.

Den mycket personliga föreställningen, som behandlar familjens flytt från Finland till Sverige och Tanjas förlust av det finska språket, hade premiär hösten 2010. Den har sedan dess hunnit turnera med Riksteatern runt om i Sverige, besöka Finland och även visats som Veckans föreställning i SVT. Tanja Lorentzon utsågs även till Årets sverigefinne 2011 av Sveriges Radio.

I samband med föreställningen 12 januari bjuder Dramaten& och Tanja Lorentzon in Darya Pakarinen, solist i det sverigefinska tangobandet Månskensorkestern och programledare för SR Sisu, Anna Järvinen, kompositör och sångerska, samt Jarmo Lainio, professor i finska, för ett samtal om assimilationens pris. Vad händer när man förlorar ett språk? Vad händer med en familjs identitet när man byter land? Varför känner man skuld när man lämnat en släkt och ett land bakom sig? Och vad finns det för positiva aspekter av att byta land och språk?

Fri entré. 12 januari, 15 minuter efter föreställningen, Lilla scen. Samtalsledare Seppo Laukkanen.

Källa: Dramaten