Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fyra svenskar tävlar i störtlopp på skridskor – idag startar VM-serien i USA

Jasper Felder (mitten) i kamp med Charlie Wasley (till höger) och Claudio Caluori (till vänster). Foto: Jörg Mitter/Red Bull Contentpool.

På lördag avgörs den första deltävlingen av fyra i ice cross downhill-VM. Tävlande från 24 länder har tagit sig till Saint Paul i Minnesota för att köra skridskor ner för den 406 meter långa isbanan med nästan 70 meters fallhöjd i stadens centrum. Bland dem finns fyra svenskar. Den 16-18 februari kommer mästerskapet till Åre.

Upp till 75 000 åskådare förväntas söka sig till Saint Pauls stadskärna under helgen för att se världens snabbaste och tuffaste skridskoåkare kasta sig ut för en brant isbana som innehåller hopp, skarpa kurvor och andra tekniska hinder. De tävlande startar i heat om fyra och utmaningen är att komma ned snabbast, som i ski-cross. Åkarna kommer upp i hastigheter kring 70 kilometer i timmen.

Först ut att testa isen redan på onsdagen var veteranen Jasper Felder från Sverige, sjufaldig världsmästare i mästerskapet.
Jasper Felder (mitten) i kamp med Charlie Wasley (till höger) och Claudio Caluori (till vänster).
Foto: Jörg Mitter/Red Bull Contentpool

Men inför lördagens tävling står hoppet till fyra andra svenskar: Tobias Heidenborg (28 år), Mikael Andersson (26 år), Andreas Kristof (20 år) och Anders Johnsson (22 år). Samtliga har en gedigen bakgrund som ishockey- och bandyspelare.

– Det känns otroligt kul att äntligen få vara här, men också lite nervöst. Konkurrensen är stenhård och det kommer gå riktigt fort utför, säger Mikael Andersson som annars spelar bandy i AIK.

För svenskarnas del inleds tävlingshelgen med ett tidskval på fredagen. De som tar sig vidare därifrån får köra fredagskvällens elimineringsheat. De 64 snabbaste på fredag kvalificerar sig till lördagens final.

Regerande världsmästare är Arttu Pihlainen från Finland som med sina tre segrar förra året tog hem titeln före Kanadensiska bröderna Kyle och Scott Croxall på andra och tredje plats. I år är de alla tillbaka för att slåss om tätpositionerna.

Årets mästerskap i Red Bull Crashed Ice World Championship inleds i USA med tävlingen i Saint Paul och går sedan vidare till Holland och Valkenburg den 2-4 februari. Den 16-18 februari är det dags för Sverige och den tredje deltävlingen i Åre. Säsongen avslutas den 15-17 mars i Quebec, Kanada.

Red Bull Crashed Ice World Championship 2012, tävlingskalender:
Saint Paul (USA) – 12-14 januari
Valkenburg (NED) – 2-4 februari
Are (SWE) – 16-18 februari
Quebec (CAN) – 15-17 mars

Källa: Red Bull.