Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stark debut för svenskar i ice cross downhill-vm

Det blev en stark debut för svenskarna i ice cross downhill-vm då både Mikael Andersson, Borlänge, och Andreas Kristof, Jönköping, gick vidare till final.

St Paul, Minnesota, USA – Tolv minusgrader, iskalla vindar och svåra utmaningar i banan utgjorde inte något hinder för de svenska skridskoåkarna i säsongspremiären av årets VM-serie i ice cross downhill. Efter fredagskvällens utslagningsheat har Sverige med två åkare bland de 64 som får köra finalen i dag.

Sporten ice cross downhill – som gästar Sverige och Åre med en vm-deltävling den 18 februari – handlar om att komma snabbast nedför en brant isbana med hopp, kurvor och andra hinder. Formatet påminner om skiercross och de tävlande startar i heat om fyra.

Snabbast i både tidskvalet och utslagningsheaten när årets Red Bull Crashed Ice World Championship startade i går var regerande världsmästaren Arttu Pihlainen från Finland. De ledande nationerna inom sporten är Finland, Kanada, Ryssland, Tjeckien och Schweiz. Men även Sverige höll sig väl framme.

Mikael Andersson, 26 år, från Borlänge och Andreas Kristof, 20 år, från Jönköping gjorde en stark debut. Båda tog sig vidare från utslagsheatet och hör därmed till de 64 snabbaste skridskoåkarna i världen. Totalt 24 nationer deltar under helgens tävlingar.

– Det är svårt att fatta. Jag trodde faktiskt inte det även om det var mitt mål att nå finalen. Jag fick en riktigt dålig start. Men efter det första hoppet så kom jag rätt och fick bra fart. Jag kunde ganska enkelt hänga med vinnaren i mitt heat, en kanadensare som var topp fem i tidskvalet. Det kändes som ett kvitto på att jag kan mäta mig mot de allra bästa i världen, säger Mikael Andersson som har en bakgrund som allsvensk bandyspelare.

– Adrenealinet pumpade innan start och jag var otroligt nervös. Men så fort jag kom iväg så släppte det och jag fick till ett ganska bra åk. Det ska bli otroligt kul att få köra imorgon (lördag), vilken känsla! Vi kom hit som nybörjare och nu är jag med i huvudtävlingen, säger Andreas Kristof som ursprungligen är från Jönköping och har meriter från juniorlandslaget i ishockey och Djurgårdens juniorer.

22-årige Anders Johnsson, bosatt i Tyskland där han spelar ishockey i Fass Berliner Eisbären, gick inte vidare från sitt utslagsheat. Det efter att ha blivit trängd mot sargen av en motståndare som tappade balansen.

Tobias Heidenberg, 28 år, från Stockholm som annars spelar ishockey i division 3, föll på svanskotan under träningen och valde därför att avstå från fredagens utslagsheat, trots att han kvalificerat sig för vidare avancemang i tidskvalet.

Tusentals åskådare följer mästerskapet

Redan fredagens tidskval och utslagsheat lockade cirka 5 000 åskådare till banan i St Paul, Minnesota. En siffra som väntas tiodubblas när finalen körs idag. De lokala polismyndigheterna motade till och med bort ett antal tv-stationers nyhetsteam av rädsla för att deras nyhetsinslag skulle locka för mycket åskådare till lördagen. Publiksnittet i vm-serien ligger på över 30 000.

Banan, som har en fallhöjd på cirka 70 meter, börjar vid St Paul Cathedral och vindlar sig ner mot stadskärnan och NHL-laget Minnesota Wilds hemmaarena. Nästan omedelbart efter starten utmanas åkarna av ett stort hopp mitt i den tio meter höga startbacken. Sedan följer en rad andra tekniska hinder, hopp och skarpa kurvor.

Årets mästerskap inleds i USA med tävlingen i Saint Paul och går sen vidare till Holland och Valkenburg den 2-4 februari. Den 16-18 februari är det dags för Sverige och den tredje deltävlingen i Åre. Säsongen avslutas den 15-17 mars i Quebec, Kanada.

Källa: Red Bull.