Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ökad användning av datortomografi oroar de nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna

De nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna oroas över att antalet datortomografiundersökningar ökar. Datortomografiundersökningar är till stor nytta för patienterna, men det finns också potentiella risker.  Myndigheterna vill därför poängtera att alla enskilda undersökningar måste vara berättigade.

Stråldosen till patienterna är betydligt högre vid datortomografi, jämfört med traditionella röntgenundersökningar. Den ökande användningen av datortomografi har inneburit att stråldosen från röntgenundersökningar till befolkningen som helhet har ökat.

Under de senaste 20 åren har datortomografiundersökningar ökat kraftigt i de nordiska länderna.  Idag bidrar datortomografiundersökningarna i de nordiska länderna till mellan 50 och 80 procent av den totala stråldosen till befolkningen från röntgenundersökningar. Det är också oroväckande att allt fler barn undersöks med datortomografi, eftersom barn är mer känsliga för strålning än vuxna.

En stor andel av datortomografiundersökningarna bedöms vara oberättigade och innebär endast en risk för patientens hälsa, utan att påverka den fortsatta vården av patienten. Det finns också forskningsrapporter om att enskilda patienter exponeras för en hög sammanlagd dos då de genomgår flera datortomografiundersökningar.

Större fokus på berättigande och optimering
De nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna uppmanar alla röntgenavdelningar i de nordiska länderna att fokusera på optimering och berättigande, i synnerhet det sistnämnda. Det har sedan länge varit känt att det bästa sättet att minska stråldosen från datortomografiundersökningar är att undvika onödiga och oberättigade undersökningar.

De grundläggande principerna inom strålskydd är optimering och berättigande.  Berättigande innebär att nyttan med att använda strålning överväger riskerna för framtida skador av strålningen. Optimering innebär att stråldosen ska vara så låg som rimligen är möjligt samtidigt som man får tillräcklig information för att ställa diagnos. (As low as reasonably achievable – the ALARA principle).

”Triple – A
De nordiska myndigheterna betonar därför vikten av Awerness (medvetenhet) om riskerna med strålning; Appropriatieness (lämplighet) att patienter som remitteras till röntgenundersökningar verkligen behöver dem och Audit (revision) att kontrollera kvaliteten på remissen och effektiviteten av undersökningarna.

Fakta , Sverige:
Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige bedömer att 20 procent av datortomografiundersökningarna inom den svenska sjukvården görs i onödan.

– Det är mycket viktigt att de läkare som remitterar patienterna säkerställer att det inte finns andra, mindre riskfyllda, sätt att ställa diagnos. De patienter som remitteras till en datortomografi ska verkligen vara i behov av undersökningen, säger Carl Bladh-Johansson, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten