Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Två svenskar startar WC i Snowboardcross

Vy från Veysonnaz Foto: Wikimedia

Senast vi hade svenskt på start på världscupen i snowboardcross (SBX) var 2009. Nu är det åter dags för svenskt deltagande. Folger Forsén, Sollentuna SLK och Robin Granqvist, Leksand Snowboard & Freestyle Club är det som ska utmana de bästa i världen i Veysonnaz, Schweiz kommande veckoslut. Efter att hittills ha kört Europa Cup och FIS tävlingar är det nu dags att prova på de stora sammanhangen.

– Det ska bli spännande och intressant, konstaterar Folger Forsén om sin första världscupstart. Kul att få mäta min kapacitet med de bästa i världen. Jag ser det som lärorikt att få mäta mig och möta det motståndet. Lärorikt också att få köra större och mer tekniska banor, jag tror att det kommer att hjälpa mig att höja min kapacitet.
Det långsiktiga målet för utvecklingslandslaget är OS i Sydkorea 2018 och till helgen får de verkligen känna på hur det är att vara i hetluften med de bästa åkarna.
– Jag hoppas på en teknisk bana med långa rollersektioner och stora hopp vilket jag tror kan vara till min fördel. Min målsättning med veckans två Världcuptävlingar är att kvala in till final och få köra heat, säger Robin Granqvist.
När vi senast hade svenskar på start i snowboardcross (SBX) var det Mattias Blomberg och Maria Danielsson som körde. Nu har Maria bytt sida till att coacha våra svenska åkare. Under de två senaste säsongerna har Danielsson samlat våra svenska SBX-åkare på camps och coachat dem på tävlingar. Förra året var det en ganska stor trupp som inför denna säsong har krympt till en trupp på tre åkare som är uttagna i landslaget. Förutom Robin och Folger är även Johan Lundkvist, Leksand Snowboard & Freestyle Club uttagen i landslaget. I världscupen har vi dock endast två startplatser vilka Forsén och Granqvist la beslag på.
– Killarna känns lite nervösa men förväntansfulla! Vi har inte sett banan än men jag tvekar inte på att de har kapaciteten att ta sig an både banan och motståndet. Det blir lärorikt och det ska bli kul att följa och vara en del av veckans åkning med dem. Jag tror på framgång och utveckling! säger en hoppfull Maria Danielsson.

Tidsschema:
18 januari – kval, tävling 1 – kl 11.15
19 januari – final, tävling 1 – kl 13.00
21 januari – kval, tävling 2 – kl 11.15
22 januari – final, tävling 2 – kl 12.00

Källa: Svenska Skidförbundet