Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dags igen för Vinterspår i Lindesberg: ”Ett kulturens vasalopp som aktiverar hela kommunen”

Turistbyrån i Lindesberg Foto: Wikimedia

Den 4-5 februari är det dags igen för Vinterspår i Lindesberg – ett ”kulturens vasalopp” genom kommunen med 98 inspirerande ”vätskestationer” från Löa och Ramsberg i norr till Frövi och Fellingsbro i söder.

”Ett underbart sätt att aktivera hela kommunen”, säger Gunilla Dovsten, kultursekreterare på Lindesbergs kommuns kultur- och fritidsförvaltning, som är den sammanhållande kraften bakom arrangemanget. ”Vinterspår har blivit den plattform vi önskade – en öppen arena för våra kulturutövare att visa upp sig på och en möjlighet för besökarna att få en samlad bild av vårt rika och breda kulturliv”.
Vinterspår arrangeras för femte året i rad och har utvecklats till kommunens största kulturevenemang. Idag har det blivit en etablerad kulturmanifestation som engagerar hundratals kulturutövare och lockar tusentals besökare. Förra året uppskattades antalet besökare till drygt 3.000 varav många från orter utanför Lindesbergs kommun.

Starkt engagemang för ett levande kulturliv
Årets Vinterspår bjuder som tidigare på ett välfyllt program med konst, hantverk, design, musik, mat och andra kulturupplevelser över hela kommunen. Och som vanligt har årets upplaga både nya inslag och nya platser – liksom nya och spännande möten mellan olika kulturformer.
”Vinterspår visar att det finns ett starkt engagemang för ett levande kulturliv i hela kommunen – från aktiva bygdegårdsföreningar till enskilda kulturutövare som sporrar och inspirera varandra för att hitta nya uttrycks- och samarbetsformer”, säger Gunilla Dovsten och berättar att Vinterspår har vuxit fram ur ett behov:
Det började med en idé på ett möte i Lindesbergs Konstförening. Visionen var att skapa ett antal arenor för spännande möten mellan kulturformer och samtidigt visa upp den kreativitet som finns i kommunen.
Samtidigt ville Gunilla Dovsten som ny kultursekreterare kartlägga och hitta kulturutövare i kommunen: ”Det är allmänt känt att vi är bra på musik och litteratur – men det borde finnas så mycket mer att visa upp”.

En öppen arena och kulturfest för alla
Första Vinterspår arrangerades 2008 och har sedan dess samlat mer än hundra deltagare varje år. Deltagare och platser har kommit och gått – men grundreglerna har alltid varit de samma:
Vinterspår arrangeras alltid första helgen i februari. ”Det händer inte så mycket annat på vintern – därför är det lättare att locka både besökare och media”, förklarar Gunilla Dovsten.
Vinterspår är en öppen arena för alla att delta i – oavsett om de är amatörer eller professionella kulturutövare. Alla deltar på samma villkor: Ingen får betalt eller behöver betala för att vara med – kommunens kultur- och fritidsförvaltning svarar för och finansierar enbart marknadsföringen av Vinterspår.
Vinterspår är också öppet för utövare från andra kommuner ”Alla är välkomna att delta i vår kulturfest – oavsett var det kommer från”, säger Gunilla Dovsten och betonar vikten av samverkan med andra kulturevenemang som exempelvis Ljusstråk i Nora och Kulturglimtar i Ljusnarsberg: ”Genom att lära och inspireras av varandra kan vi tillsammans bli starkare och synas mer i mediebruset”.

Försmak av Vinterspår redan från 21 januari
Försmak av Vinterspår är en egen utställning i Lindesbergs bibliotek (Konstrummet) med alster och smakprov på vad som kommer att visas och upplevas under Vinterspår 2012. Utställningen har vernissage lördag 21 januari och pågår till och med 5 februari.

Text: Sven Carlsson
Foto: Rolf Karlsson

Källa: Lindesberg: Bergslagens huvudstad.