Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Storskalig smuggling av alkohol – 87 åtalas

Foto: Wikimedia

Närmare 90 personer som på olika sätt misstänks för att vara involverade i storskalig smuggling av alkohol åtalas i dag vid Sundsvalls tingsrätt. Tullverket har drivit utredningen i samverkan med Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Kronofogden och Polismyndigheten Västernorrland.

– Det här är det största ärendet när det gäller alkoholsmuggling som Tullverket haft i Norrland. Det rör sig om en välorganiserad smuggling som engagerat ett stort antal chaufförer och medhjälpare – allt för att föra in så mycket illegal alkohol i landet som möjligt. Man verkar inte heller haft några problem med att hitta köpare till alkoholen, säger Sven Eriksson, tullinspektör på Tullverkets norrlandsfunktion.

Ärendet handlar om storskalig smuggling av alkohol dels på traditionellt vis genom att köpa alkohol i Tyskland, transportera den över Öresundsbron eller via färjetrafiken i Helsingborg och sedan sälja den vidare. Dels genom transporter av alkohol som beställts via internet bland annat genom fiktiva namn och som genom fraktbolag transporterats till Sverige. Köparna av alkoholen har främst funnits i Västernorrland. En del av alkoholen har även körts vidare till Norge för att säljas där.

Utredningen har pågått i cirka 8 månader och förundersökningsprotokollet omfattar mer än 10 000 sidor. Utredningen resulterar nu i att ett 30-tal personer åtalas för smuggling, alternativt medhjälp till smuggling. Dessutom åtalas ett 40-tal personer för olovlig befattning med smuggelgods.

Utredningen har kommit fram till att det finns fem misstänkta huvudmän, som samtliga nu åtalas för grovt smugglingsbrott.

– En stor del av smugglingsverksamheten har styrts tillsammans och i samförstånd mellan i huvudsak tre personer. De här personerna har själva smugglat, men också i stor utsträckning anlitat andra personer som smugglat på deras uppdrag, säger Karin Everitt, Åklagarmyndigheten.

De åtalade är i åldrarna 20-66 år. Volymen av alkohol som förts in i landet uppgår till över 195 000 literöl, drygt 7 000 litervin och drygt 1 700 litersprit. Beräknat skattebortfall uppskattas till cirka 2 miljoner kronor. Lokala skattekontoret i Ludvika har en pågående utredning för vilka som är skattskyldiga.

Utredningsarbetet har även involverat tyska tullmyndigheten för att kunna kartlägga smugglingen. Dessutom har Tullverket fått rättslig hjälp från Norge och Finland.

Källa: Tullverket