Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spektakulärt störtlopp och spännande slalom

Kitzbühel Foto: Wikimedia

Efter Wengen väntar ytterligare två klassiska tävlingsorter för herrarna. Först Kitzbühel och så nightrace, slalomen, i Schladming på tisdag. Damernas storslalom och slalom har flyttats från Maribor till Kranjska Gora i Slovenien och körs lördag och söndag.

Damernas storslalom och slalom har flyttats från Maribor till Kranjska Gora i Slovenien och körs lördag och söndag.

Veckoslutet i Kitzbühel inleds som vanligt med fart. Fredagen bjuder på Super-G där värmlänningen Matts Olsson gör Hans Olsson och Patrik Järbyn sällskap i pisten. Det spektakulära störtloppet, Hahnenkammrennen, där en seger rankas, av åkarna själva, som den mest prestigefyllda i världscupen, avgörs på lördagen. Runt 50 000 personer brukar stå i publiken för att se åkarna ta sig ner i den över tre kilometer långa banan i den tuffaste backen i världscupen. Kitzbühel avslutas på söndagen med slalom för herrarna där Johan Pietilä Holmner fortsätter köra med världscuplaget. Dessutom körs en klassisk kombinationstävling där störtloppet på fredagen och slalomen på söndagen räknas ihop.

På tisdag, den 24 januari, avgörs slalomen, det så kallade Nightrace, i Schladming där Sverige har fina minnen från i fjol då både André Myhrer och Mattias Hargin var på pallen och totalt fyra blågula åkare placerade sig bland de sju främsta.

Damernas tävlingar som skulle körts i Maribor har alltså flyttats till Kranjska Gora där snöläget är betydligt bättre. Sist en damtävling kördes här var 2007 och den nya orten bjuder på en lite större utmaning för damerna än vad Maribor skulle ha gjort.

Anja Pärson kör storslalomen i Kranjska Gora och Kajsa Kling är nere i Europa och tränar igen för en eventuell startplats i lördagens storslalom. På torsdag räknar damchef Fredrik Steinwall med att kunna ta ut den sista startplatsen till storslalomen.

Herrar super-G, störtlopp och kombination Kitzbühel 20-21 januari
Hans Olsson, IFK Mora Alpina
Patrik Järbyn, Åre SLK, enbart super-G och störtlopp
Matts Olsson, Valfjällets SK, enbart super-G

Herrar slalom Kitzbühel 22 januari och Schladming 24 januari
André Myhrer, Bergsjö Hassela Alpina
Jens Byggmark, Tärna IK Fjällvinden
Mattias Hargin, Huddinge SK
Markus Larsson, Karlstads SLK
Axel Bäck, Saltsjöbadens SLK
Anton Lahdenperä, Gällivare SLK
Johan Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK
Hans Olsson, IFK Mora Alpina, enbart Kitzbühel för kombinationstävlingen

Källa: Svenska Skidförbundet