Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Få svenskar tror på nyttan med mycket fett

Bara 3 procent av svenskarna anser att det är bra för hälsan att äta mycket fett. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort. – Det tycker vi är mycket positivt. Det visar att det är en missuppfattning att många svenskar skulle ha anammat högfettdieterna, säger Anette Jansson på Livsmedelsverket.

Intresset för mat och matvanor är stort och det pågår en intensiv diskussion runt om i landet om dieter och om vad som är det bästa för hälsan. En av de saker som diskuteras är fett – vad är bra fett och hur mycket ska man äta?

För att ta reda på hur människor ser på saken har Livsmedelsverket, med hjälp av TNS Sifo, ställt frågan om vad som är viktigast för hälsan när det gäller fett. Resultatet visar att svenskarnas uppfattning om vad som är bra fett överlag stämmer med Livsmedelsverkets kostråd. Bara 3 procent av de intervjuade tror att det bästa för hälsan är att äta mycket fett. 38 procent tror att det i första hand är bra att minska mängden animaliskt fett, från till exempel smör och charkuterier, och 18 procent att man i första hand bör minska mängden fett, oavsett typ av fett. Bland de yngre är det ännu fler, 47 procent, som tror att det är hälsosamt att minska på det animaliska fettet.

– Men det kan ju vara skillnad på vad man vet och vad man gör. Vi behöver bli ännu bättre på att nå ut med kunskap om mat och hälsa och om våra kostråd, och den här undersökningen ger en bra grund för det arbetet, säger Anette Jansson.

Orsaken till att det inte nyttigt att äta mycket smör, grädde och feta charkprodukter är att de innehåller mycket mättat fett. Även om vissa människor behöver minska sitt fettintag, är det för de flesta viktigast att välja rätt sorts fett. Risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar om man väljer fleromättat fett som finns i olja, mjuka margariner och fet fisk. Detta stärks även av den allra senaste forskningen.

– Att vetenskapen skulle ha svängt när det gäller fett stämmer inte – näringsexperter världen över är överens om att många skulle behöva äta mer fleromättat fett och mindre mättat fett, säger Anette Jansson.

Livsmedelsverkets undersökning genomfördes med hjälp av TNS Sifo i november och omfattade 1000 intervjuer. Frågan om fett och hälsa ingår i en större undersökning om konsumenternas kännedom och uppfattning om och förtroende för Livsmedelsverket.

Källa: Livsmedelsverket