Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fortsatt ökning av antalet narkotikabeslag

Foto: Wikimedia

Tullverket gjorde under 2011 närmare 6.000 narkotikabeslag, vilket är en kraftig ökning jämfört med 2010. Framförallt är det beslagen i post- och kurirflödet som ökar. Tullverkets brottsutredningar ledde samtidigt till att 187 personer dömdes för grov brottslighet med en sammanlagd strafflängd på 692 fängelseår.

Totalt sett gjorde Tullverket 5.945 narkotikabeslag under 2011, vilket ska jämföras med 4.232 beslag under 2010. Internet har gjort både traditionella och nya droger mer lättillgängliga, och det ger avtryck i Tullverkets statistik. Narkotikabeslagen i post- och kurirflödet ökade under 2011 med över 50 procent – från knappt 2.000 beslag under 2010 till drygt 3.000 beslag ifjol.

– Ökningen är delvis ett resultat av att vi lägger mer kraft på att kontrollera post- och kurirflödet, men det är också ett utslag av att internetbeställda droger fortsätter att öka i omfattning, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket. Ökningen avser främst narkotiska läkemedel (t.ex. falska läkemedel och benzodiazepiner), Spice (syntetisk cannabis) och marijuana.

Förstörandelagen har effekt
En nyhet för 2011 är att Tullverket och Polisen fått befogenheter att även omhänderta droger som ännu inte blivit föremål för en klassificering som t.ex. narkotika. Den s.k. förstörandelagen trädde i kraft i våras och innebär att myndigheterna kan omhänderta och förstöra en substans, om det finns anledning att anta att den missbrukas, och inom kort kan komma att narkotikaklassas. Enligt Jonas Karlsson har de nya befogenheterna redan visat sig vara effektfulla.

– Lagen trädde i kraft den 1 april 2011, och redan dagen därpå – den 2 april – stoppade Tullverket 15 kg syntetisk cannabis som var på väg till mottagare i Sverige. Allt som allt har vi fattat drygt 200 beslut om förstörande av nya droger som vi annars hade varit tvungna att släppa in i landet, säger han.

Tullverket har även sett en fortsatt ökning av antalet narkotikabeslag i resandeflödet – inte minst i form av mindre beslag av cannabis och cannabisharts i resandeflödet från Danmark till Sverige.

Kraftig ökning av beslagtagen kat
När det gäller andra droger har Tullverket framförallt sett en markant ökning för drogen kat. Under 2011 tog Tullverket sammanlagt 18,3 ton kat i beslag, vilket ska jämföras med 13,8 ton 2010. Motsvarande siffra år 2006 var 5,7 ton kat.

– Det är en oroväckande utveckling. På bara fem år har mängden beslagtagen kat mer än tredubblats vilket med stor sannolikhet beror på att det finns en ökad efterfrågan i landet, konstaterar Jonas Karlsson. Därför är det naturligtvis glädjande att diskussioner pågår i Nederländerna om att förbjuda kat. Ett sådant förbud kommer förhoppningsvis att visa sig i en minskad införsel av kat till Sverige.

Beslagen av kokain ligger på i stort sett samma nivå som 2010 – däremot ser Tullverket en minskning vad gäller heroin och amfetamin. Antalet beslag av heroin ligger visserligen på samma nivå som under 2010, men mängden beslagtagen heroin har mer än halverats, från 47,7 till 18,2 kg. Även det beslagtagna amfetaminet har minskat, från 118,5 kg till 44 kg.

– Om det beror på att smugglingen har minskat i omfattning eller inte är för tidigt att säga, men vi kan i alla fall notera att våra kollegor i Norge ser motsvarande minskning för heroin och amfetamin, säger Jonas Karlsson.

Tillverkning av dopningsmedel i landet
Mängderna av beslagtagna dopningsmedel ökade under 2011. Beslagen har framförallt gjorts i post- och kurirflödet, och noterbart är att det framförallt är dopningspreparat i pulverform och i flytande form som ökar. Totalt handlar det om 30 kg i pulverform och 70 liter i flytande form, förutom de 153.000 ”färdiga” dopningstabletter som Tullverket stoppat under 2011.

– Det är en indikation på att alltmer dopningsmedel ”tillreds” och förpackas inne i landet. Det handlar om större eller mindre nätverk som beställer råvarorna från grossister i utlandet och som sedan distribuerar den färdiga produkten till sina kunder i landet, säger Jonas Karlsson.

Utvecklingen är snarlik beträffande narkotiska läkemedel. Under 2011 beslagtog Tullverket över 40 kg narkotiska läkemedel i pulverform fördelat på 768 beslagstillfällen, vilket ska jämföras med knappt 13 kg och 55 beslag året dessförinnan. Även narkotiska läkemedel i flytande form ökade, från 1,5 liter 2010 till 8 liter 2011. Beslagen av narkotiska läkemedel i tablettform minskade däremot från 776.000 till 646.000 tabletter.

– Missbruket av narkotiska läkemedel är och fortsätter att vara ett stort problem i samhället, det är helt uppenbart, konstaterar Jonas Karlsson.

Trendbrott när det gäller cigaretter
När det gäller cigarettsmugglingen verkar det ha skett ett trendbrott under 2011. Efter rekordåret 2010, då Tullverket beslagtog 76 miljoner cigaretter, har nivån sjunkit till knappt 18 miljoner cigaretter under fjolåret – trots att antalet beslagstillfällen har ökat något.

– Skillnaden är att vi inte gjort de riktigt stora beslag som vi gjorde året dessförinnan. Tendensen är densamma i många andra europeiska länder, säger Sune Rydén, nationell specialist på tobaks- och alkoholfrågor på Tullverket.

– Det behöver inte nödvändigtvis innebära att smugglingen minskat i omfattning, men den har åtminstone tagit en ny form. Tidigare har det kommit stora kvantiteter i containrar från företrädesvis Kina, och en förklaring till minskningen skulle kunna vara att det nu kommer mer illegala cigaretter som producerats inom EU samtidigt som cigaretterna från Asien smugglas i mindre kvantiteter via nya rutter, fortsätter han.

Omhändertagen internetalkohol ökar
Tullverkets beslag av alkohol ligger på lite lägre nivåer än under 2010, även om det inte rör sig om några dramatiska förändringar. Under 2011 beslagtog Tullverket cirka 300.000 liter starköl, 50.000 liter vin och 70.000 liter sprit.

Däremot har den alkohol som omhändertagits på grund av att svensk alkoholskatt inte betalats – den så kallade internetalkoholen – ökat påtagligt i volym. Under 2011 stoppade Tullverket 69.000 liter starköl, 29.000 liter vin och 18.000 liter sprit (inklusive alkoläsk) som beställts via Internet och över 1.700 beställare kontaktades.

– Till viss del kan den ökningen förklaras av att vi gjort något fler kontrollinsatser än under 2010, men jag tycker ändå att man kan se en ökning av inflödet av internetalkohol. Uppenbarligen är det många beställare som än idag inte har koll på skattereglerna eller som väljer att ignorera dem, för när vi gör våra kontroller hör det verkligen till undantagen att de betalat in en säkerhet för alkoholskatten till Skatteverket, säger Sune Rydén.

Införsel av illegala vapen angelägen fråga
Under 2011 gjorde Tullverket beslag av totalt 38 vapen, jämfört med 29 året dessförinnan. Generellt sett gör Tullverket fler vapenbeslag i postflödet och i samband med husrannsakningar än vid de fysiska gränskontrollerna i resandeflödet. Tullverket anser att det behövs mer information och underrättelser om hur illegala vapen förs in i Sverige. Sedan i somras har Tullverket tillsammans med Rikspolisstyrelsen ett särskilt regeringsuppdrag i syfte att kartlägga införseln av illegala vapen till landet för att åstadkomma bättre utbyte av underrättelser och utveckla det operativa arbetet med kontrollinsatser.

Utredningar om grova brott gav 692 år i fängelse
Under 2011 lagfördes 187 personer för grova brott som ett resultat av Tullverkets brottsutredningar. Dessa personer dömdes till sammanlagt 692 år i fängelse av landets domstolar.

– Den grova brottsligheten har högsta prioritet på Tullverket, och de senaste åren har vi stadigt förbättrat vår förmåga att avslöja och lagföra grova brott. Under 2011 har Tullverket dessutom tagit en mer aktiv roll i den myndighetsgemensamma GOB-samverkan – både som initiativtagare till och deltagare i nya projekt – vilket är en fortsatt utveckling i den riktningen, konstaterar Lennart Nilsson, chef över Tullverkets brottsbekämpning.

Källa: Tullverket