Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

När unga gifts mot sin vilja är det ofta i ceremonier som inte är juridiskt bindande

Personerna på bilden har inget med artikeln att skaffa Foto: Wikimedia

Ungdomsstyrelsen har lämnat kunskapssammanställningen Äkta makar till regeringen. I den beskrivs traditionella och vigselliknande ceremonier som ingås mot någons vilja samt ekonomiska förbindelser mellan blivande makars familjer.

I rapporten, Gift mot sin vilja, visade Ungdomsstyrelsen att cirka 70 000 unga i åldern 16–25 år upplever att de inte fritt kan välja partner. I Äkta makar framkommer att i de fall äktenskap mot den egna viljan genomförs i Sverige så sker det ofta i form av vigselliknande ceremonier som inte är juridiskt bindande. Det innebär att myndigheternas insyn i princip är obefintlig. Att ceremonierna inte är juridiskt bindande tycks i de flesta fall dock vara irrelevant för paret och deras familjer. Äktenskapet blir sett som giltigt av omgivningen och det är ofta väldigt svårt att bryta sig ur för den som önskar det.

Stödet från samhället till unga i dessa situationer är ofta begränsat, främst på grund av bristande kunskap.

– Personer som i sitt yrke kommer i kontakt med unga behöver kunskap för att kunna ge stöd och hjälp. Idag uppger många unga att deras situation bagatelliseras i kontakten med myndighetsföreträdare och så ska det absolut inte vara, säger Per Nilsson, generaldirektör för Ungdomsstyrelsen.

Vi visar att det idag finns grupper av unga i Sverige som lever i parallella normsystem, dels med svensk lagstiftning, dels med alternativa rättssystem som ofta har sin grund i religion och tradition.

För de unga kan det innebära att de från tidig ålder utsätts för press och begränsningar i syfte att möjliggöra ett bra framtida äktenskap.

Källa: Ungdomsstyrelsen

Ungdomsstyrelsen är en myndighet som tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.