Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vintercamping stort på sportlovet

Foto: Kabe.

Nu är sportlovet nära – och det är högsäsong för många av landets campingplatser. Vintercamping blir allt mer populärt hos svenska folket, det bekräftas av medlemmarna i SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation. I en undersökning bland landets vinteröppna campingplatser uppger hälften att antalet vintergäster har ökat de senaste åren, och 58 procent tror att beläggningen kommer att öka även den här vintersäsongen.

– Redan nu har de vinteröppna campingplatserna 1,5 miljoner gästnätter per år, och allt pekar på att den siffran kommer att öka. Styrkan med vintercamping är att det finns vinteröppna campingplatser i hela landet och att moderna husvagnar, husbilar och stugor gör campinglivet bekvämt även på vintern, säger Lars Isacson, vd SCR.

Camping är en het semesterform och senaste mätningen visade att branschen hade 14,4 miljoner gästnätter per år, varav vintergästerna står för 10 procent. I hela landet finns 160 campingplatser som är öppna på vintern, 58 av dem ligger dessutom vid en alpin anläggning. SCR har gjort en undersökning bland de vinteröppna campingplatserna som visar att antalet vintergäster har ökat de senaste tre åren, och att campingföretagarna tror att den trenden fortsätter även den här vintern.

Norrlänningar mest positiva
Särskilt positiva till framtiden för vintersäsongen är campingföretagarna i Norrland. Där tror hela 72 procent av de vinteröppna campingplatserna att kommande säsong blir bättre än föregående. Den stora högsäsongen för de vinteröppna campingplatserna är över sportlovet.

– Intresset för vintercamping har verkligen ökat. Det går knappast att komma närmare naturen och backarna än här. Man har en fantastisk utsikt över Åreskutan och från campingplasten kommer man direkt till liftsystemet i Duved, den som vill till andra områden i Åre tar bara skidbussen, säger Orvar Wikström på Camp Duved i Åre.

Stugor vinterns favorit
Sveriges campingplatser står för 60 procent av det kommersiella stugutbudet i Sverige, och särskilt under vintersäsongen är stugan ett populärt boende. På frågan om vilken boendeform som är vanligast på vintern uppger 67 procent av campingföretagarna stuga, medan husvagn står för 24 procent och husbil för 9 procent.

– Oavsett om man bor i stuga, husvagn eller husbil är vintercamping ett enkelt och snabbt sätt att ordna sin skidresa för familjen. Visst har man ett begränsat utrymme i husvagnar och husbilar, men eftersom det finns servicehus med torkmöjligheter för skidkläderna, lekrum för barnen och sällskapsutrymmen upplever våra gäster inte att det är något stort problem, säger Lars Isacson.

Undersökningen genomfördes i november 2011, 55 campingplatser valde att vara med.

 

Källa: SCR.