Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nicke Pålsson hedras för sin insats

Foto:HorseWorkz.

”Nicke”, tidigare landslagskusk med en rad VM-medaljer, ingrep när ett ekipage med hästar skenade herrelöst genom på väg mot stallarna. Nu har Stiftelsen Edvard Rosén uppmärksammats hans insats och delat ut en belöning. På söndagen fick ”Nicke” Pålsson ta emot en speciell medalj från Svenska Ridsportförbundets körkommitté.

Det var under de internationella tävlingarna på Herrevads Kloster våren 2010, som Nicke Pålsson avstyrde olyckan. Där hade många människor kunnat komma till skada.

Jan-Erik ”Nicke” Pålsson, från Laholm, har varit en stomme i det svenska landslaget i fyrspannskörning,. Han är en genuin hästkarl. Därför insåg hand vad som höll på att hända när ett parekipage hade slitit sig. Hästarna och vagnen kom i högsta hastighet mot stallarna där hästar och människor rörde sig.
Med risk för sitt eget liv slängde ”Nicke” in mellan hästarna för att få stopp på dem.
– Jag gjorde det jag måste. Det var inte för att spela hjälte, menar ”Nicke” Pålsson själv.
Han fick stopp på spannet sedan en av hästarna gått omkull. Själv skadade han ansiktet, ådrog sig en spricka i armbågen och hade svåra magsmärtor. Han fördes till sjukhus och fick stanna kvar för observation.
– Jag har fortfarande smärtor i armbågen och inte full rörlighet. Men jag är glad att jag lever, säger han.
Nu har också Svenska Ridsportförbundets körkommitté beslutat sig för att tilldela Jan-Erik ”Nicke” Pålsson en speciellt tillverkad medalj för hans hjältemod. Tidigare har hans insats uppmärksammats av Edvard Roséns stiftelse.
”Nicke” Pålsson fick ta emot medaljen vid vid körkonferensen på Flyinge 11-12 februari

Edvard Roséns stiftelse
Edvard Roséns stiftelse samadministreras med Carnegiestiftelsen. Edvard Roséns stiftelse har till ändamål att i samma anda som kännetecknar Carnegiestiftelsen, främja insatser för att rädda människoliv. Edvard Roséns stiftelse belönar personer som visat mod och rådighet men där det inte kan anses styrkt att hon eller han riskerat livet vid räddningsinsatsen.
Styrelsen i Edvard Roséns stiftelse består av samma ledamöter som i Carnegiestiftelsen.

källa:Svenska Ridsportförbundet.