Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

47-årig man åtalas efter rekordbeslag av dopningsmedel

Foto: Wikimedia

Dopningsmedel i alla former med en sammanlagd vikt av över 100 kg. Det var vad tulltjänstemännen i Karlskrona hittade i en av trailerns sidofack. Idag åtalas den 47-årige lastbilschauffören för grov smuggling vid Karlskrona tingsrätt.

Det var den 17 oktober ifjol som tulltjänstemännen fattade misstankar mot lastbilen som precis anlänt med Polenfärjan i Verköhamnen i Karlskrona. Den 47-årige chauffören skulle köra gods till Norge, men i samband med tullkontrollen hittade tulltjänstemännen även en annan form av last.

I ett av trailerns sidofack låg tolv paket inslagna med brunt papper. Inuti paketen fanns stora mängder dopningsmedel i såväl flytande form som tablettform. Det rör sig om anabola androgena steroider, testosteron och tillväxthormoner med en sammanlagd vikt av 109,3 kg. Marknadsvärdet på beslaget uppskattas av Tullverket till drygt två miljoner kronor.

– Det är det största enskilda beslaget av dopningsmedel som gjorts i Sverige. Det hade kunnat förse ett stort antal brukare med dopningsmedel om det hade kommit ut på marknaden, säger Josefine Runesson, utredare på tullkriminalen på Tullverket i Karlshamn.

Den 47-årige mannen förnekar brott och säger sig inte veta hur paketen hamnat i trailern. Kammaråklagare Eva Pihl på Internationella åklagarkammaren i Malmö väljer ändå att åtala mannen för grov smuggling.

– Jag menar att han måste ha känt till dopningpreparaten. Det rör sig om så stora mängder att det inte är trovärdigt att någon annan skulle ha placerat det där utan chaufförens vetskap, säger hon.

Den 47-årige mannen, som är polsk medborgare, riskerar enligt lag upp till sex års fängelse och utvisning om han fälls i domstol.

Källa: Tullverket