Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Samverkan mot grov organiserad brottslighet framgångsrik

Den gemensamma satsningen mot grov organiserad brottslighet gav förra året drygt 200 utdömda fängelseår och ett allt större återtagande av kriminella pengar. Det visar den årliga redovisning som överlämnats till regeringen.

– Sverige är unikt i det att tio myndigheter jobbar ihop, konkret mot organiserad brottslighet, både operativt och i underrättelsearbetet, säger Bengt Svenson, ordförande i Samverkansrådet, tillika rikspolischef.

Under 2011 inleddes 12 insatser och tingsrättsdomar föll i 11 insatser. Totalt pågick under året 23 insatser.

En påtaglig förändring till det positiva är att andra myndigheter än Polisen står för en betydligt större del av insatserna.

Fokuseringen på de kriminellas pengar och egendom har gett resultat. Främst har beslutade skattehöjningar fått stort genomslag. Under året beslutades om skattehöjningar för 250 miljoner kronor.

Mer vapen än tidigare har tagits i beslag.

Även underrättelseverksamheten har utvecklats under 2011. Inriktningen 2011 från Samverkansrådet innebar att i första hand arbeta mot strategiska personer och deras nätverk med kapacitet att agera inom de
tre brottsområden som bedöms som särskilt samhällsfarliga i kombination med varandra.

1. Företag i brottslig verksamhet – hotar det ekonomiska systemet, rättvis konkurrens och den fria företagsamheten.
2. Otillåten påverkan – hotar det demokratiska samhällets grundläggande processer inom politiken och rättsväsendet samt den fria debatten i medierna.
3. Våld – hotar den grundläggande tryggheten och bedöms i kombination med övriga punkter som särskilt samhällsfarlig.

Både narkotikabrott och ekonomisk brottslighet förekommer i de flesta insatser. Nästan samtliga av de insatser som beslutats av Operativa rådet sedan starten 2009 omfattar emellertid ett arbete mot multikriminalitet, det vill säga olika typer av brott i kombination.

Källa: Polisen.