Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rickfors Rickfors gör skönt mode med ekologisk bomull och bambufiber

Foto: Joakim Holmberg

Vi var på Rickfors & Rickfors visning av vår och sommar kollektionen 2012 som nu precis har släppts i butikerna. Det var en liten modevisning av ekologiskt dammode i en lite annorlunda miljö, en helt enkel kontorslokal och en ganska avslappnad tillställning. Det bjöds förutom mode även på ekologiskt biodynamiskt vin och musik av Mikael Rickfors. De flesta där verkade gilla de sköna tygmaterialen och den stilrena lite naturinspirerade designen.

Klädskaparna Rickfors & Rickfors hade en exklusiv ekomodevisning i Stockholm på måndagen. Deras showroom eller visningsplats var denna gång en liten lokal som normalt fungerar som kontor på Drottninggatan. Det var bara cirka trettio personer på plats men det blev lite trångt om härligheten.

Det var en ganska avslappnad och småmysig stämning då det minglades, dracks vin och lite bakgrunds musik kom från Mikael Rickfors som satt och spelade lite skönt bluesinspirerade toner. Det skulle inte bli så stort var tanken också och EvaLotta Rickfors välkomnade alla och hoppades att det skulle bli en fin visning.

Foto: Joakim Holmberg.

Paret Mikael och EvaLotta Rickfors värnar mycket för miljön och det avspeglar sig i deras val av material, men även i klädernas tillverkning. Det ska vara ekologiskt hållbart mode och ovanligare material som bambu används ofta med eller utan ekologisk bomull i kläderna. I några av kläderna används även elastan för lite stretch.
Deras kollektion består av dam, herr och barnkläder. Barnkläderna är kanske mest kända för Bambojamas, en riktigt smidig mys dress av bambufiber och ekologisk bomull för småbarn som verkligen har tagits väl emot. Med dold dragkedja som ligger välskyddad underlättar byte av blöjor som sitter bra i den extra rymliga designen.

EvaLotta bar själv en klänning som heter Bamboo Magic dress som är en ganska elegant och skön klänning av mjuk bambujersey. Klänningen går att göra om från hellång och långärmad till kort och ärmlös. De långa ärmarna sitter fast med tryckknappar i ärmhålet.

Under kvällen bjöds förutom dam modevisning även på musik från Mikael Rickfors som redan på torsdag  startar  sin nya turné i Halmstad.
Det bjöds också på biodynamiskt odlade vin, druvjuice och mousserande vin från bland annat Crement de Jura av Franska Kvalitetsviner. Deras vin finns en del på beställningssortimentet på systembolaget. De hade även alkoholfritt vin som kommer starkt som trend när man tänker steget efter miljön som ett lite hälsosammare gott alternativ.

Foto: Joakim Holmberg

Efter visningen frågade jag en av modellerna Louisa hur hennes klänning Collardress kändes och hon var nöjd med flera saker. Det är skönt tyg och skaver inte i armvecket som det kan göra på en del klänningar. Sen sitter en liten dold ficka på höger sidan där man kan lägga mobiltelefon till exempel. Kragen var löstagbar och hon hade den som ett bälte på showen, men nu hade hon tagit av den tyvärr. Men den är ju fin även utan krage även om namnet Collardress säger en del.Kan vara lite jobb med de sexton! knapparna i ryggen, speciellt om ska modella och byta om snabbt. Med lite hjälp eller vana går det mycket lättare.
Klänningen finns i svart ekologisk bomullssatin med lite stretch i. Den har även sexton! klädda knappar i ryggen och sen har den löstagbara kragen som kan bäras som skärp.

Modellerna hade fått håret fixat av Benita Widström i Bromma. Hon hade fått instruktion att tänka lite natur och asiatiskt tema på frisyren som blev lite geisha-inspirerade hårknyten på några av modellerna.
Hon använder så klart miljöinriktade produkter också.