Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stora idrottsevenemang måste kunna ses i public service

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kräver att public service värnas. Vi har redan fått samtliga riksdagspartier, inklusive Moderaterna till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths förtret, att enas om att rösta för att SVT även fortsättningsvis ska ha möjlighet att sända attraktiva sportevenemang som förutsätter sponsring.

I Norge har nu regeringen bestämt sig för att upprätta en evenemangslista över stora idrottshändelser, som man norska folket ska kunna se utan kostnad. Vi anser att det är precis vad som behövs även här i Sverige. Den svenska kulturministern har uttryckligen sagt att den svenska regeringen inte har någon sådan ambition.

– Vi vill att alla ska kunna se stora idrottsevenemang. Det ska inte vara fråga om vem som har råd, säger Peter Johnsson, idrottspolitisk talesperson hos Socialdemokraterna. Många länder utöver Norge har också en sådan evenemangslista. Lena Adelsohn Liljeroth anser uppenbarligen att de många hushåll som inte har tillgång till betalkanaler ska ställas utanför möjligheten att se stora evenemang.

Källa: Socialdemokraterna.