Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk alkoholreklam i tv blir fråga för Storbritannien

Granskningsnämnden har jobbat med en anmälan av IOGT_NTO mot ett antal Tv-kanaler att deras sändningar innehåller alkoholreklam som är förbjudet i Sverige.Kanalerna sänder från Storbritannien. Granskningsnämnden har i dagarna skickat ett brev till deras brittiska motsvarighet Ofcom för deras åsikt om vilket lands regler som ska gälla. Man förvarnar även om man kan komma att begära att Ofcom agerar i ärendet.

IOGT-NTO anmälde förra året ett antal tv-kanaler till Granskningsnämnden då deras sändningar innehåller alkoholreklam, något som är förbjudet i Sverige. Kanalerna sänder från Storbritannien vilket gjort det svårare att stoppa alkoholreklamen.

Granskningsnämnden har under hösten och våren jobbat med ärendet och har i dagarna skickat ett brev till deras brittiska motsvarighet Ofcom för deras åsikt om vilket lands regler som ska gälla. Man förvarnar även om man kan komma att begära att Ofcom agerar i ärendet.

– Vi är väldigt glada att Granskningsnämnden nu tar det här vidare till nästa steg och speciellt att man så tydligt redogör för de här programbolagens starka koppling till Sverige. Precis som de skriver så är det svenskar och inte britter som får de här sändningarna. Det är därför inte rimligt att det är brittisk lag som ska styra, säger Sara Heine, verksamhetschef för IOGT-NTO.

IOGT-NTO har konsekvent hänvisat till EU:s audiovisuella direktiv, där artikel 4 ger Granskningsnämnden möjlighet att begära av Ofcom att de får programföretagen att följa den svenska lagstiftningen. Detta tar Granskningsnämnden nu själva upp och avslutar sitt brev till Ofcom med en förvarning att de kan återkomma med en formell förfrågan kring Ofcoms medverkan.

– Vi har hela tiden menat att vi inte är maktlösa bara för att tv-sändningarna inte sker från Sverige. Granskningsnämnden har makten att stoppa alkoholreklamen genom att begära av Ofcom att de agerar. Därför är det väldigt lovande att de förvarnar Ofcom om den möjligheten, avslutar Sara Heine.

Källa: IOGT-NTO.