Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Innovationsbron vinner första pris för årets mest samhällsnyttiga investering

Innovationsbron vann häromdagen Swedfundpriset. Priset delades ut vid Svenska Riskkapitalföreningen årliga konferens Riskkapital 2012. Priset avser Innovationsbrons kapitaltillskott i unga tillväxtföretaget HiNation.

För tolfte gången delade Svenska Riskkapitalföreningen ut sina SVCA Awards, private equity-branschens priser till företag som utmärkt sig under året. Priset för årets mest samhällsnyttiga investering, Swedfundpriset, gick till Innovationsbron. Priset belönar en private equity-aktör som har gjort en samhällsnyttig investering mellan 1 januari och 31 december 2011. Årets pris avser Innovationsbrons investering i företaget HiNation som har utvecklat en liten portabel lampa och batteriladdare som drivs helt av solceller. Den är avsedd att ladda små elektriska produkter, som t.ex. mobiltelefonen oavsett var man befinner sig. HiNation produkter har också sålts i flera utvecklingsländer där tillgång på el är begränsad, men där det däremot finns rikligt med solljus.

Juryns motiveringen löd: ”Med innovation och tillämpning av ny teknik skapas förutsättningar för en nödvändig omställning till en global hållbar utveckling. Årets mest samhällsnyttiga investering bidrar till arbetstillfällen, försörjning, affärs- och samhällsutveckling. Med specialistkunskap och engagemang har investerarna möjliggjort en vidare kommersialisering av portföljbolaget, som därmed kan erbjuda portabel energi till ännu fler människor, i synnerhet i utvecklingsländer.”

–Det är naturligtvis både kul och hedrande att få ta emot ett pris som detta, säger Peter Strömbäck, vd Innovationsbron AB.

Källa: Innovationsbron AB.