Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gastronord – Mässa för matproffs

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Nu har branschmässan Gastronord körts igen, för elfte gången i ordningen. Det var även en del intressanta saker för icke branschfolk.

I tisdags startade den 11:e Gastronord-mässan med 150 utställare från 20 länder. Den är visserligen bara öppen för bransch-folk och media. Men vad restauranger och andra storkök väljer att köpa in och servera berör ju alla deras kunder i allra högsta grad så det kan vara intressant för allmänheten med en fältrapport därifrån i alla fall. Under presentationen första morgonen bjöds vi bland annat på sill med äpple och fänkål. Det var väldigt gott, speciellt tillsammans med den gravade laxen.Att dricka bjöds vi på Jacobsen Saaz Blonde, ett bärnstensfärgat öl med lagom beska som passade bra till sillen och laxen. Det säljs på systemet i 75cl.-flaskor för 50kr. Och så bjöds vi på Mumm champagne med fint balanserad sötma.

Fredrik Eriksson från Långbro värdshus och Årets Kock 1987 berättade att om två år så kommer Kock-EM att hållas på Stockholmsmässan i samband med Gastronord.

Anna Maria Corazza Bildt var där och pushade för sitt projekt ”Vinn utan svinn” som handlar om att storkök ska planera sina inköp bättre och ta hand om överbliven mat bättre så att den inte behöver slängas, vilket alla tjänar på, inte minst miljön. Hon berättade att 50% av all mat som produceras slängs bort. Det är ju ett enormt slöseri.

En produkt som var väldigt stor, för att inte säga dominerande, var kaffemaskiner. Uppenbart så är den obligatoriska sunkiga kaffebryggaren på varje arbetsplats snart ett minne blott, saknad av ingen. Ett tyskt mejeri-företag var där och presenterade sina yoghurt, bland annat en gräddyoghurt med latte macchiato-smak av märket Tirestella.

Dryck överhuvudtaget var stort. Förutom kaffe så fanns det mycket mineralvatten. Företaget Escowa presenterade ämnen som man kunde smaksätta vattnet med. Man ska spruta det i glaset för att få till exempel svarta vinbärs-smak eller citron. Men det smakade fruktansvärt kemiskt. Det kändes som om det frätte i munnen. Då var det betydligt godare med Contiger, den första energidrycken som säljs som syrup. På det sättet slipper man transportera runt både en massa vatten och burkar. Dessutom var den väldigt god. Den smakade inte alls lika sött som många andra energidrycker.

Aftonkuriren provade även en av GB:s nya glassar, en Cornetto Enigma Cookie. Den var riktigt god med mycket mörk choklad och glass med mocca-smak. En strut med lite vuxnare smak.