Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Greenpeace överklagar dom om olaga intrång på fiskebåt

Foto: Wikimedia

I januari 2012 fastslog en dansk domstol att det inte var något brott att smyga ombord på misstänkta danska tjuvfiskefartyg och montera spårningsutrustning. Idag upphävde en högre instans denna dom. Istället dömdes Greenpeaceaktivisten Sebastian Ostenfeldt Jensen till 2 250 danska kronor i böter för olaga intrång. Dessutom dömdes föreningen Greenpeace Norden att betala 25 000 danska kronor i böter. Greenpeace kommer att överklaga domen till högsta domstolen.

2010 gick aktivister ombord på sex fiskefartyg i Gilleleje hamn i Danmark och monterade spårningsutrustning. Med hjälp av denna kunde misstänkta tjuvfiskefartyg spåras. Aktionen ledde till att fiskebrotten prövades i domstol. Flera tjuvfiskare har nu dömts för att de fiskat i Kattegatts torskfredningsområde – ett område i svenskt vatten utanför Kullen i Skåne som stängts för att rädda den akut hotade Kattegatt-torsken. Dessutom införde de danska politikerna bättre kontroll och hårdare sanktioner mot tjuvfiske.

– Vi kommer att överklaga domen. Vi vill att högsta domstolen beaktar den grundläggande frågan om vårt intrång på fartygen var berättigat eller inte. Lägre instans ansåg ju att det var berättigat, eftersom det ledde till att fiskare dömdes och fick betala böter för sitt tjuvfiske, säger Patrik Eriksson, kampanjchef för Greenpeace.

– Myndigheterna måste upprätta bättre rutiner som säkerställer att tjuvfiskare lagförs. Det är ju inte Greenpeace jobb att åka runt och sköta tillsynen av fisket i känsliga områden, säger Patrik Eriksson.

Källa: Greenpeace