Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Familjetradition ett viktigt skäl för unga att ge blod

En av fem unga blodgivare, 20,5 procent, uppger att familjetradition är ett viktigt skäl att ge blod. Det allra viktigaste skälet för blodgivning är att göra en god gärning. Det visar en ny undersökning som genomförts av Blodcentralen i Stockholms län.

– Att så många som en av fem unga uppger att blodgivning är en familjetradition är en väldigt positiv signal för framtiden, säger Lottie Furugård, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Stockholms län.

Undersökningen visar att unga i högre grad ger blod av familjetradition. I gruppen blodgivare mellan 18-29 år svarar 20,5 procent att familjetradition är ett viktigt skäl för blodgivning. För blodgivare mellan 30-49 är var motsvarande siffra 11,4 procent och för givare över 50 år, 7,0 procent. Det allra viktigaste skälet i alla ålderskategorier för att ge blod är för att göra en god gärning.

– Det är glädjande så många unga ser blodgivning som en solidaritetshandling. Vi behöver ständigt fler blodgivare för att möta efterfrågan på blod. Det är dagens unga som ska trygga morgondagens blodförsörjning, säger Lottie Furugård.

Stockholms län har i dag 47 000 blodgivare. Ytterligare 18 000 blodgivare behövs för att möta efterfrågan på blod.

Källa: Blodcentralen.