Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

44-årig man åtalas för mord i Ljungby

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Brottet

Den 12 februari 2010, kl. 02.06 ringde den 44-årige mannen larmnumret 112 och anmälde att han befann sig i en lägenhet på Vinkelgatan 14 i Ljungby och att det i lägenhet fanns en livlös man. 44-åringen berättade att han hade varit i bråk med mannen och att han hade knuffat till honom. Mannen hade då ramlat och slagit huvudet i en fönsterkarm. Senare på kvällen hade han blivit livlös.

När ambulans- och polispersonal kom till platsen kunde man konstatera att mannen var död och att han hade flera synliga skador på kroppen. Det fanns därför skäl att misstänka att mannen hade blivit utsatt för ett brott. Den 44-årige mannen greps av polisen i lägenheten som misstänkt för mord.

Utredningen

Det har kunnat klarläggas att den 44-årige mannen och den mördade 39-åringen tillfälligt disponerade lägenheten på Vinkelgatan under den tid som den ordinarie lägenhetsinnehavaren befann sig på annan ort.

På eftermiddagen och kvällen den 11 februari 2010 hade det varit en spritfest i lägenheten, där flera personer hade deltagit. Senare på kvällen hade det endast varit den misstänkte 44-åringen, den mördade 39-åringen och en tredje man som var kvar i lägenheten.

Den 44-årige mannen hade då beskyllt 39-åringen för att han skulle hade gömt undan fjärrkontrollen till TV-apparaten. Detta förnekades av 39-åringen och den misstänkte 44-åringen hade då blivit irriterad och aggressiv och forsatt med sina beskyllningar att han hade tagit fjärrkontrollen. Den tredje mannen har i förhör berättat att upplevde stämningen som obehaglig och han gick därför ifrån lägenheten.

Vad som sedan har hänt när den misstänkte 44-åringen och 39-åringen är ensamma i lägenheten har inte gått att klarlägga helt. Vid förhören med 44-åringen har han berättat att han inte minns inte vad som har hänt.

Han medger att han varit i bråk med 39-åringen om fjärrkontrollen och att han har utövat ett visst våld mot honom. Detta har bestått i han har suttit flera gånger på 39-åringen när denne ligger på golvet. 44-åringen medger även att han utdelat ett antal lavetter mot 39-åringen. Vid förhör med boende i hyreshuset har det kunnat styrkas att det har varit bråk i den aktuella lägenheten sent på kvällen.  

Rättsmedicinska obduktionen

Rättsläkaren har vid obduktionen av 39-åringen kunnat konstatera att han haft ett stort antal revbensfrakturer, bäckenskador, sårskador på huvudet och ett flertal blåmärken på överkroppen.

Rättsläkarens bedömning är att döden har orsakats av de talrika revbensfrakturerna som lett till att andningsfunktionen har försämrats och till slut upphört.

Rättsläkaren skriver vidare i sitt utlåtande att skadebilden starkt talar för att skadorna helt eller till övervägande del uppkommit genom våldsverkan av annan person i form av upprepade sparkar mot kroppen samt stampningar/hopp mot bålen. Vidare har vissa skador uppkommit genom inverkan av upprepat i huvudsak kraftigt trubbigt våld.

Kriminaltekniska undersökningen

Polisens kriminaltekniker har med ledning av säkrade spår kunnat fastställa att 39-åringen blivit misshandlad i lägenhetens sovrum. 39-åringen har sedan lyckats ta sig till lägenhetens vardagsrum där han sedan anträffades död. Vidare har det gått att fastställa att inga andra personer varit i lägenheten än de som har varit med på spritfesten.

Den mordmisstänkte

Den misstänkte 44-årige mannen är sedan tidigare känd av polisen. Han förkommer under 14 avsnitt i belastningsregistret och är tidigare dömd för misshandel. Han är bosatt i Ljungby kommun.

Den 44-årige mannen förnekar brott. Han medger att han varit i bråk med 39-åringen om en fjärrkontroll och att han utövat ett visst våld mot honom. 44-åringen har även berättat att han och 39-åringen är ensamma efter att den tredje mannen lämnat lägenheten när bråket börjar om fjärrkontrollen.

Rättegången

Huvudförhandling kommer att hållas vid Växjö tingsrätt den 11 och 12 maj

Källa: Polisen