Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Unionen kräver inte mer än på övriga arbetsmarknaden

Foto: Wikimedia

På onsdagen utbröt den strejk som Unionen varslat om på Bilprovningen. Konflikten berör i ett första skede ca 400 medlemmar på 88 stationer runt om i landet.

Parterna konstaterade sent på onsdagseftermiddagen att man står för långt ifrån varandra för att komma överens om ett avtal. Medlarna på området tar inga nya initiativ för närvarande och konflikten blev därmed ett faktum.

– Vi har medlemmarnas uppdrag att komma överens om ett avtal som ger dem rimliga löne- och avtalsvillkor. Vi kräver inte mer än vad vi redan kommit överens om i över 50 avtal på arbetsmarknaden. Medlemmarna på Bilprovningen ska inte betala de löneökningar andra får med försämrade övriga villkor som Almega anser, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

I måndags lade medlarna fram ett avtalsbud i linje med det märke för löneökningarna som träffades före årsskiftet inom industrin. Det innebar 2,6 procent i löneökningar, en garanterad löneökning för varje individ och en avlösning av de 0,2 procent som avsatts för kompetensutveckling i 2010 års avtal.

Unionen sa ja till medlarnas bud, men Almega sa nej.

– Vi beklagar Almegas inställning och är förvånade över att man inte vill lösa situationen och därmed tvingar fram en konflikt. Vårt mål är alltid att komma överens på fredlig väg och föreslog bland annat frivillig medling i ett tidigare skede, vilket Almega vägrade, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Om parterna inte har kommit överens om ett avtal före den 15 maj kl 10 utlöses en utvidgad konflikt på Bilprovningen som innebär att samtliga stationer då stängs.

Besiktning av uttryckningsfordon är undantagna från konflikten.

Källa: Unionen.