Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Allt fler svenskar köper fritidshus för permanentboende

Foto: Wikimedia

Allt fler svenskar vill bosätta sig på landet. Nära var femte mäklare ser en ökning av antalet spekulanter som vill bo permanent i sitt fritidshus på sikt. Det framgår av senaste Mäklarforum där 171 mäklare ger sin bild av marknaden. Undersökningen visar även att en trädgård inte är synonymt med fritishus – den hamnar långt ner på listan över vad som värderas högst av fritidshusspekulanten. Indragen el och vatten är det viktigaste.

Mäklarforum är en kontinuerlig undersökning som vänder sig till samtliga mäklare på SkandiaMäklarnas 78 kontor runt om i landet. Syftet är att fånga upp trender på bostadsmarknaden, ge en bild av prisutvecklingen och kundernas attityder.

I Mäklarforum ställdes olika frågor om fritidshusmarknaden i vår. Nära 18 procent av mäklarna i riket ser en ökning av antalet spekulanter som vill bo permanent i sitt fritidshus på sikt. I Göteborgsregionen och Norrland är siffran 25 respektive 22 procent, medan intresset i Götaland är svalt.

– Längtan efter att bo ute på landet växer bland svenskarna. Högre boendekostnader gör också att allt färre har råd med två boenden och då kanske man väljer ett fritidshus som på sikt kan bli permanentbostad, säger Andreas Mühlich, Marknadschef på SkandiaMäklarna.

Viktigt när man ska köpa fritidshus

Det praktiska hamnar i topp när svenskarna ska köpa fritidshus. Indragen el och vatten är de viktigaste faktorerna för hela riket. För stockholmarna är närhet till hemmet viktigt (13 procent mot rikets 9 procent) och i Götaland väger bra kommunikationsförbindelser tyngre än för snittet (16 procent mot riket 9 procent).

Topp 10 – viktigast när man ska köpa fritidshus

  1. Indragen el 88 %
  2. Indraget vatten/avlopp 78 %
  3. Sjöutsikt 60 %
  4. Cykelavstånd till badplats 27 %
  5. Öppen spis 23 %
  6. Året-runt-standard 23 %
  7. Båtplats 19 %
  8. Trädgård 17 %
  9. Avskildhet 10 %
  10. Närhet till hemmet 9 %


Anmärkningsvärt är att trädgård hamnar långt ner på listan– endast 17 procent av mäklarna menar att gräsmatta och rabatter är viktigt bland fritidshusspekulanterna.

1, 2 miljoner – så mycket är fritidshusspekulanten villig att betala

I Mäklarforum ställdes även frågan om hur mycket spekulanter i snitt är villiga att betala för ett fritidshus i Sverige. Nedan redovisas de geografiska skillnaderna.

Hur mycket är köpare i snitt villig att betala för ett fritidshus (i kronor)?

Riket Götaland Mälardalen Norrland Göteborgs regionen Stockholms regionen
1 200 000 kr 1 100 000 kr 850 000 kr 890 000 kr 1 750 000 kr 1 540 000 kr

Undersökningen genomfördes i april 2012.

Källa: SkandiaMäklarna