Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Unionen överens om avtal på Bilprovningen

Unionen och Almega kom på fredagskvällen överens om ett avtal på branschområdet Utveckling och tjänster, som bl a gäller Bilprovningen och som totalt berör drygt 4 000 av Unionens medlemmar.

Avtalet bygger på det medlarbud som lämnades på måndagen och som Unionen då sa ja till.

Strejken som har pågått sedan i onsdags kl 16 för närmare 400 medlemmar på 88 av Bilprovningens stationer över hela landet avblåses därmed med omedelbar verkan.

Det utökade varslet om konflikt på hela Bilprovningen som skulle ha utlösts på tisdag den 15 maj kl 10 dras nu också tillbaka.

Avtalet som träffats innebär en löneökning på 2,6 procent under avtalsperioden den 1 april 2012 till den 31 mars 2013. Det innehåller en garanterad löneökning för varje medarbetare på 300 kronor i månaden.

– Vi är mycket nöjda med att ha kommit överens om bra lösningar för de frågor som är viktiga för Unionens medlemmar. Nu garanteras alla en löneökning och vi får också en avlösning för 2010 års avtal om kompetensutveckling, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Unionen hade krävt ytterligare 0,2 procent för att lösa ut den överenskommelse som gjordes 2010 om kompetensutveckling och som överförts till förhandlingarna om nytt omställningsavtal till hösten. Så blir nu fallet sedan parterna kommit överens om vissa preciseringar av anställningsformerna kring doktorandtjänster.

– Vi är glada över att vi kunnat enas om ett avtal och att strejken därmed får ett snabbt slut. Unionens mål är alltid att komma fram till avtal utan konfliktåtgärder, men denna gång var det nödvändigt för att uppnå rimliga avtalsvillkor för medlemmarna i denna bransch. Vi beklagar de problem som fordonsägare kan ha drabbats av. Vi hoppas att de har förståelse för att det ibland krävs åtgärder som kan påverka allmänheten för att åstadkomma bra löne- och arbetsvillkor, säger Niklas Hjert.

Källa: Unionen.